Beskyttet: Dagligvaremarkedet – konkurranse, trender og utvikling

Dette innholdet er passordbeskyttet. For å vise det, vennligst skriv inn passordet nedenfor:

DLF Kaffepraten

 

Bli bedre kjent med DLFs medlemsbedrifter!

Vi har laget en fast spalte hvor du kan bli bedre kjent med våre medlemsbedrifter.  Her kan lese om hva våre medlemsbedrifter jobber med, brenner for og ønsker å inspirere andre bedrifter med.

Vi snakker med leder i medlemsbedrifter som får komme til orde med det han/hun har på hjertet, som også kan være til inspirasjon for andre bedrifter. Det kan handle om bedriftens styrker, muligheter og utfordringer. Kanskje en hjertesak?

Dette blir en hyggelig kaffeprat!

Første intervju publiseres i løpet av kort tid.


Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker å være med på en kaffeprat om din bedrift! 

Kontaktperson:

Siw Skjervold | tlf 958 30 570 | mail: siw.skjervoldf(a)dlf.no

 

Rødgrønn seier – nå starter regjeringsforhandlingene!

 Mandag 13. september kom fasiten – velgerne ønsker et nytt storting og en ny regjering. En times tid før midnatt ringte Erna Solberg til Jonas Gahr Støre og gratulerte med valgseieren. Alt tyder på at Støre ønsker å danne regjering med Senterpartiet og SV. Men først skal det forhandles.

De tre «rødgrønne» partiene regjerte i 2005-2013. Samtalene om man skal videreføre samarbeidet og i hvilken retning begynner allerede denne uken. Parallelt setter partiene gang interne prosesser med sentralstyrer og partiledelse, legge strategier og sonderer med de andre partiene. Deretter kan forhandlingene starte.

En spennende valgnatt

Aldri før har så mange forhåndsstemt. De tidligste prognosene viste et klart flertall for den rødgrønne blokken. Det mest spennende å følge med på fremover nå er hvordan regjeringen skal settes sammen, og hvilken retningsendring vi vil se i regjeringsplattformen. Blir det en mindretallsregjering med AP og SP, eller vil Støre lykkes med å få SV inn i varmen? Utfallet vil kunne få store politiske konsekvenser og påvirke dynamikken i Stortinget. Det er med andre ord mye som skal og må landes på kort tid, også fordi et nytt storting vil justere statsbudsjettet for neste år så mye de klarer.

Det kanskje mest spennende i dette valget var oppslutningen til partiene som lå og vaket ved sperregrensa. Vi var langt inn i de sene nattetimer før det ble klart at MDG og KrF ikke klarte å bryte den magiske fireprosentgrensen.

Oppfølging av Stortingsmeldingen om dagligvarehandelen

Denne våren vedtok Stortinget stortingsmeldingen om konkurranse i dagligvaremarkedet. De tre potensielle regjeringspartiene Ap, Sv og Sp foreslo en rekke gode merknader og politiske forslag i behandlingen av meldingen. Alt ligger til rette for at disse forslagene nå kan fremmes på nytt, få flertall og faktisk bli gjennomført. DLF gratulerer valgvinnerne og ser frem til et godt samarbeid med den nye konstellasjonen.

 

DLF Webinar: Økt effektivitet med nye løsninger fra NLP

Vi inviterer til DLF Webinar i samarbeid med Norsk Lastbærer Pool (NLP):

Økt effektivitet med nye løsninger fra NLP

 Torsdag 28. oktober kl 9:00-10:00 (via Teams).

Thomas Weihe (Verdikjededirektør DLF) innleder webinaret. Fra NLP kommer Frank Holen (Salg- Marked og Produktsjef).

Dette får du høre mer om:

Norsk Lastbærer Pool vil presentere nye løsninger og tjenester innen sensorteknologi og fotogjenkjenning – og redegjøre for hvordan DLFs medlemmer kan nyttiggjøre seg av disse.

 • RFID teknologi som forenkler telling, samt  inn og ut kontroll av NLP Plastlastbærere
 • Kontroll av lastbærere ved kamerateknologi – Prosjekt hos Nortura

Det vil bli mulighet til å stille spørsmål mot slutten av programmet.

Webinaret er spesielt relevant for:

Logistikkledere, lageroperatører, produksjon, distribusjon og alle andre som jobber med eller er involvert i lastbærere.

Meld deg på i skjemaet her!

Arrangementet er gratis og er åpent for alle ansatte i DLFs medlemsbedrifter og DLF Partnere.

DLF arrangement – høsten 2021

Kjære DLF medlemmer,

Har får du oversikt over våre arrangement i høst. Hold av datoen og meld deg på så snart link for påmelding er tilgjengelig.

Invitasjon til våre arrangement sendes ut via nyhetsbrev. Er du ikke mottaker av nyhetsbrevet kan du registrere deg her.

 


9. september kl. 9:00-10:00 (gjennomført)
Webinar: Warehousing – new technologies and opportunities in order picking.
Target group: Managers in warehousing, logistics, production and supply chain.

Mer informasjon og påmeldingslink


21. oktober:
DLF Høstmøte 2021
Vi er på vei ut av pandemiens unntakstilstand og inn i en ny normal, med endringer i forbrukeradferd og markedsvilkår, og nye politiske rammebetingelser. Hvilke muligheter skapes av disse endringene?

Korte «DLF Talks» i kombinasjon med faglige foredrag og prisutdelinger blir til sammen en innholdsrik fagdag og en unik møteplass, som avrundes med festkveld med gode bransjekollegaer og utvalgte gjester.

Fagdagen vil bli streamet for DLF medlemmer. Kreves påmelding for å få tilgang.

Les mer her!


28. oktober kl. 09:00-10:00
Webinar: Norsk Lastbærerpool (NLP) vil presentere nye løsninger og tjenester innen sensorteknologi og fotogjenkjenning – og redegjøre for hvorfor dette er relevant for våre medlemmer.

Webinaret er spesielt relevant for:

Logistikkledere, lageroperatører, produksjon, distribusjon og alle andre som jobber med eller er involvert i lastbærere.

Les mer og meld deg på her!


16. november kl. 8:30-10:00
Webinar i samarbeid med NTNU,  med smart produksjonsplanlegging som tema.
Målgruppe: Produksjonsledere og planleggere (også relevant for ledere).

Mer informasjon og påmeldingslink kommer.

 


Vi oppdaterer fortløpende med mer informasjon og nye arrangement så snart det er klart.

Har du spørsmål til DLF administrasjonen ta kontakt med oss.


Konkurranserettslige forholdsregler

Deltakere i DLFs møter og aktiviteter skal ikke innlate seg på drøftelser, handlinger eller opptreden som kan krenke konkurranselovgivningen. Deltakerne skal ikke drøfte eller utveksle konfidensiell eller konkurransesensitiv informasjon, herunder ikke-offentlig informasjon om priser, rabatter, markedsstrategier, salgs- eller leveringsvilkår, mv. Dette gjelder både for formelle DLF-møter, men også ved uformelle samtaler eller drøftelser før, under eller etter møter i DLF-regi. Se for øvrig Retningslinjer for DLFs møter

DLF Høstmøte 2021 program

Velkommen til DLF Høstmøte 2021 – «Endring og muligheter»  

Torsdag 21. oktober møtes lederne i dagligvare- og serveringsbransjen igjen til årets viktigste bransjetreff på Quality Hotel Tønsberg.

Vi er på vei ut av pandemiens unntakstilstand og inn i en ny normal, med endringer i forbrukeradferd og markedsvilkår, og nye politiske rammebetingelser. Hvilke muligheter skapes av disse endringene?

Korte «DLF Talks» i kombinasjon med faglige foredrag og prisutdelinger blir til sammen en innholdsrik fagdag og en unik møteplass, som avrundes med festkveld med gode bransjekollegaer og utvalgte gjester.

Konferansier for dagen er Solveig Kloppen.


Fagdagen starter presis kl. 10:00 (registrering fra kl. 09:30) og varer til kl. 17:00. Middag med utdeling av DLF Utmerkelser kl. 19:00.


Disse er blant dem du får høre fra scenen i Tønsberg: 

 • Jan Paul Bjørkøy,  direktør Kiwi Norge
 • Inger Lise Blyverket, direktør Forbrukerrådet
 • Øystein Bu,  direktør Dr. Oetker Norge og styreleder i DLF
 • Ellen Molstad Dale, daglig leder Mere Mat
 • Tor Erik Engebretsen, direktør Dagligvaretilsynet
 • Morten Gabrielsen, REMA 1000
 • Helge Hasselgård,  direktør DLF
 • Are Knudsen, redaktør Dagligvarehandelen
 • Elisabeth Myhre, Managing Director Foodora Norge
 • Emilie «Voe» Nereng, matinfluenser
 • Ole Petter Nyhaug, Opinion
 • Geir Olav Opheim,  direktør Iceland Norge
 • Anders Røed,  direktør Ringnes
 • Stein Rømmerud, kommunikasjonsdirektør NorgesGruppen
 • Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef Orkla
 • John Ole Skeide, markedsdirektør DLF
 • Geir Inge Stokke, konsernsjef Coop Norge
 • Lars Sørgard, direktør Konkurransetilsynet

Følg DLF Høstmøte på skjermen

Det blir også mulig å følge DLF Høstmøte digitalt, vi streamer hele fagprogrammet. Påmelding gjelder også her via link i invitasjon.


DLF Utmerkelser 2021

Vi hedrer våre medlemmer for deres ypperste bidrag innen innovasjon, merkevarestyrke og samfunnsansvar.

DLF Utmerkelser 2021 deles ut under festmiddagen.


Invitasjon og påmelding

Invitasjon er sendt våre medlemmer og eksterne gjester. Bruk lenken i mailen du mottar for påmelding (invitasjonen er personlig og kan ikke videresendes).

Er du mottaker av DLF Nyhetsbrev og ikke har mottatt invitasjon? Sjekk spam-filteret. Finner du den fortsatt ikke, send oss en mail. Medlemmer som ikke har mottatt invitasjon, men ønsker å melde seg på send oss en mail.

Påmeldingsfrist 14. oktober.

DLF Høstmøte er kun for ansatte i DLFs medlemsbedrifter, DLF Partnere, inviterte gjester og presse.

Restriksjoner

Vi følger til enhver tid myndighetenes smittevernrestriksjoner. Dersom vi må redusere antall deltakere, vil vi følge rekkefølgen for påmelding – her gjelder førstemann til mølla!


 

Rekordutlysning til nye plast- og miljøprosjekter

Pressemelding fra Handelens miljøfond 1. september 2021:

Handelens Miljøfond har siden oppstarten i 2018 delt ut mer enn 400 millioner til plast- og miljøprosjekter. 1. september lyser fondet ut et rekordbeløp på 110 millioner.

Det startet med 39 millioner i 2018. Tre år senere har fondet støttet rundt 400 miljøprosjekter med 400 millioner, og snart skal miljøet få 110 millioner til.  

– Vi er utrolig glade for å kunne lyse ut hele 110 millioner til å løse plastproblemet, en rekordsum for en enkeltutlysning for oss. I tillegg har vi blant annet etablert det nasjonale ryddeprogrammet Rydd Norge. Det bruker vi rundt 100 millioner på årlig, så i 2021 vil hele 255 millioner gå til å løse plastens miljøproblemer, sier Eirik Oland, fungerende daglig leder i Handelens Miljøfond. 

Større midler gjør det ikke enklere

I fjor fikk 123 prosjekter dele på rundt 100 millioner kroner. Fondet mottok mer enn 500 søknader. 

– Til tross for at tildelingssummen øker, gjør det ikke jobben med å tildele midler noe enklere, tvert i mot. Hvert år får vi et stadig økende antall søknader fra dyktige og engasjerte folk. Det er ingen enkel jobb å velge ut prosjektene som skal få midler, og vi har store forventninger til prosjektene som mottar støtte, sier Oland. 

Årets utlysning er fordelt på seks kategorier. 

110 millioner fordeles på følgende kategorier:

 • Frivillig rydding og forebyggende tiltak
  Støtte til rydding og initiativer med stort potensial til å forebygge plastforsøpling.
 • Redusere plastforsøpling internasjonalt
  Støtte til større prosjekter for å redusere plastforsøpling i land med store plastproblemer og små ressurser. 
 • Sirkulære løsninger og redusert plastbruk
  Støtte til prosjekter som bidrar til økt andel gjenvinnbare plastprodukter, mer miljøvennlige alternativer til kortlivet plast, eller utvikling av nye forretningsmodeller som bidrar til redusert plastforbruk.
 • Økt bruk av resirkulert plast
  Støtte til aktører og tiltak som vil bytte ut jomfruelig plast med resirkulert plast.
 • Kunnskap om miljøeffekter og miljøløsninger
  Støtte til prosjekter som bidrar til å dekke kunnskapshull om plastens miljøproblemer og løsningene som trengs for å løse disse utfordringene.
 • Teknologi for renere hav
  Støtte til innovasjon og teknologi som sikrer mer effektiv rydding av elver, havner og havbunn og som kan stoppe tap av fiskeredskaper og plastforsøpling fra fiske og oppdrett.

Valget av utlysningskategorier baserer seg på innsikten fondet har om plastens miljøproblemer. 

– Vi ser at enkelte områder trenger en hjelpende hånd, som fører til økt satsing. Derfor gir vi tydelige signaler til potensielle søkere om hva vi leter etter. Nå håper vi mange setter i gang med søknadsskriving, avslutter Oland. 

Les mer om utlysningen her 

Kontaktinfo

[email protected]

Den finske skumglassprodusenten Foamit Group kjøper opp Glasopor AS

Som eier i Sirkel Glass og Sirkel Materialgjenvinning er DLF glad for at Glasopor nå blir en del av verdens største skumglassprodusent, Foamit Group, som har bedre forutsetninger for  å utvide og utvikle virksomheten til Glasopor for fremtiden.

Fremover vil Sirkel konsentrere seg om glassgjenvinningsvirksomheten og utviklingen av denne for å sikre en stadig mer effektiv sirkulærøkonomi til det beste for aktørene i det norske markedet.  En langvarig samarbeidsavtale med Glasopor er en forutsetning for dette og vil naturligvis fortsette,  samtidig som Sirkel fortsetter som en viktig råstoffleverandør til Glasopor.

For å sikre forsvarlig innsamling og gjenvinning av brukt glassemballasje bidro DLF til å etablere Norsk Glassgjenvinning AS (i dag Sirkel konsernet) tidlig på 90-tallet. For å ivareta avsetning av glasskår som ikke kunne brukes i glassverk eller andre kanaler, kjøpte Norsk Glassgjenvinning selskapet Glasitt AS i 2006. Salg av skumglass har vært viktig for utvikling av Sirkel og har bidratt til at nasjonale gjenvinningsmål for brukt glassemballasje nås.

Les pressemeldingen her

Mer informasjon:

Sirkel Materialgjenvinning AS

Per Annar Lilleng, administrerende direktør

Tlf: 922 02 743

Email: [email protected]


DLF Organisasjon

DLF medeier i materialselskapene

DLF-NTNU Webinar: Warehousing – new technologies and opportunities in order picking.

DLF and NTNU invites you to a joint Webinar about Warehousing – new technologies and opportunities in order picking.

 1. september kl. 9.00-10.00 via MS Teams. (gjennomført)

Target group: Managers in warehousing, logistics, production and supply chain

Language: English and Norwegian.

Speakers: Fabio Sgarbossa (Prof. of Industrial Logistics, NTNU) and Torbjørn Krogen (CEO Driw AS, CEO Currence Robotics AS).

Thomas Weihe, Director Value Chain Affairs DLF, will introduce the webinar.


Sign up here!


The webinar will deal with advances in order picking systems. After a brief introduction of the state of the art of order picking systems, the speakers will present the current trends in automation and robotization of warehouses. Some examples will be given highlighting the application area, the potentialities, and challenges of each solution. Some reflections on how Artificial Intelligence/Machine Learning can be used to extract information from big-data available from warehouses management systems are given.

It is also known that, despite the developments in automation and robotization, human will still play a central role in warehousing. Thus, the speakers will present the current approaches for human-centered warehouses and how assistive technologies can support operators in such context. Finally, the recent solution (GrabTM) developed by Currence Robotics will be presented as state-of-the-art example of human-centered warehousing robotization. Results included in the webinar come from DigiMAT project (IPN project funded by NFR).

DLF til stede på Arendalsuka 2021

Etter et års pause ble igjen Norges største demokratiske møteplass «Arendalsuka» arrangert. Her møtes organisasjoner, politiske partier, næringslivet og mediehus fra hele landet for å delta på ulike arrangementer, ha formelle og uformelle møter og i fellesskap diskutere morgendagens løsninger. DLF var selvsagt behørig representert.

Bredde av tema

Bredden av tema som diskuteres gjenspeiles i antall arrangement – litt over tusen på fire dager. De viktigste temaene var bærekraft og miljø, sirkulærøkonomi og næringsliv, og grensehandel og norsk verdiskapning. Vi i DLF hadde flere møter med både politikere og relevante organisasjoner, og agendaen for møtene våre var i stor grad de temaene som var på dagsorden. Vi vektla særlig viktigheten av en god og sunn konkurranse i dagligvaremarkedet, en robust norsk matindustri og fremhevet avgjørende endringer i produsentansvarsordningene fremover.

En viktig arena

Alt i alt var Arendalsuka spennende, lærerik, intensiv og nyttig. Vi fikk gjennomført gode samtaler om viktige tema. Stemningen med lavere skuldre, mer uformelle samtaler og knytte flere bekjentskaper både i bransjen og i det politiske miljøet vil gi stor nytteverdi i det videre arbeidet. Vi har en spennende høst foran oss, med stortingsvalg, potensielt ny politisk ledelse og med mange viktige saker på agendaen. Vi gleder oss til fortsettelsen!