DLF Kompetanseprogram er utviklet for våre medlemsbedrifter – for at de skal styrke sine ansattes salgs- og kategoriarbeid, og bygge viktig nettverk i bransjen.
Gjennom et spennende studie med fokus på økonomistyring, forhandlinger, merkevareledelse og forbrukeradferd, vil DLFs medlemsbedrifter bli enda dyktigere til å styrke sine merkevarer i handelen, rettet mot forbruker. Studiet er spisset mot kategoriinnsikt, kategoriutvikling og styrking av salgs- og kategoriarbeidet.
- Kompetanseprogrammet skal bidra til økt lønnsomhet gjennom økt konkurransekraft.
- Gir 15 studiepoeng ved BI, og kan brukes i en bachelorgrad.
Praktisk informasjon
DLFs kompetanseprogram utsettes til høsten 2021.
I samråd med BI har DLFs kompetanseråd valgt å utsette oppstarten av kompetanseprogrammet ytterligere et halvt år, dvs. at planlagt oppstart av nytt kull vil være september 2021.
Bakgrunnen for utsettelsen er covid-19 og konsekvensene det har mht. mulig deltagelse fra våre medlemsbedrifter. Vi har fortsatt et klart ønske om at samlingene gjennomføres fysisk. Med de enkelte medlemsbedriftenes interne regler mht. reise og ekstern møtedeltagelse tror vi det er stor risiko for at mange ikke vil kunne melde på deltagere for oppstart i januar. Da venter vi heller til september, og håper og tror at situasjonen er blitt bedre og mer oversiktlig. Og at vi får et fulltegnet program med full deltagelse fra første samling.
Mer informasjon om programmet og praktisk rundt påmelding til oppstart i september 2021 vil komme senere.
Kostnader
Vi kommer tilbake med mer informasjon.
Påmelding
Vi kommer tilbake med mer informasjon.
For spørsmål ta kontakt med John Ole Skeide, Markedsdirektør DLF.
Hvem kan delta?
I tillegg til KAM og medarbeidere innen salg og kategoriledelse, er programmet også relevant for de som ikke har direkte salgs- eller kategoriutviklingsansvar, herunder medarbeidere innen kommunikasjon, logistikk, marked og produktledelse. Deltakere spenner fra medarbeidere som ønske å utvikle seg mer innenfor flere fagfelt i bransjen, til de med høyere utdanning som er ute etter faglig påfyll i et miljø med bransjekolleger. Programmet er eksklusivt for DLFs medlemsbedrifter, og det kan delta flere fra samme bedrift.
Læringsutbytte
Programmet gir økt forståelse for hele verdikjeden og mekanismer i bransjen, gjennom kunnskap om hva som styrer kjedenes beslutninger og hvordan man kan sikre seg en bedre posisjon som aktiv kategoriutvikler. Deltakerne får en god forståelse for prosesser og metodebruk, slik at kompetansen kan videreføres og benyttes av hele bedriften. Programmet skal styrke bedriftenes evne til å skape kategorivekst med lønnsom utvikling gjennom sine merkevarer.
Erfaringer
• Svært gode tilbakemeldinger fra over 170 studenter gjennom 8 kull. Over 50 medlemsbedrifter har gitt sine ansatte denne muligheten.
• Godt fornøyde arbeidsgivere, mer kompetente og motiverte medarbeidere.
Innholdet i DLF Kompetanseprogram
Trykk på de ulike programmene for å lese mer om innholdet
Merkevare og forbrukeratferd (høst)
Forbrukere, shoppere, kjedekunder, produsenter – alle har interesser i merkevarer. For merkevareeierne er sterke merker en avgjørende faktor for salgsvekst, listing hos kjedene, og å bli det trygge, foretrukne valget for Ola og Kari i butikk. Kjedene trenger også sterke produsentmerker og innovasjon for å drive trafikk og salg. Kort sagt trenger markedet merkevarer.
Et grunnleggende prinsipp i denne modulen er at merkevareutvikling bør følge noen logiske steg:
- Identifisering av markedspotensiale:
- Vekst
- Betalingsvilje
- Penetrasjon
- Linje- og merkeutvidelser
- Utvikling av posisjon for å realisere markedspotensiale:
- Markedstrategiske valg
- Bygge kjennskap og assosiasjoner inn i merkevaren som gir merket konkurransekraft.
- Vurdere muligheter for allianser og merkesamarbeid
- Merkeporteføljestrategi
- Håndtering av EMV-utfordringer
Modulen strekker seg over seks dager, med tre samlinger á to dager.
1. SAMLING
Faglig ansvarlig: Professor Lars Olsen
Dag 1: Merkevaren
Grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i merkevareutvikling etableres. Vi legger vekt på å forstå merkevarens verdikjede og merkevarepyramiden som to sentrale verktøy i strategiarbeidet. Dette gir den grundige innsikt i sammenhengen mellom vekstambisjoner og virkemidler.
Dag 2: Posisjonering
Strategisk innsikt tas videre i prinsipper og modeller for posisjonering. Vi må etablere en posisjon som er relevant og troverdig både for shopper, forbruker og kjedekunde. Vi starter også med vekststrategier – hvor de to vanligste (og vanskeligste) er linjeutvidelser og merkeutvidelser. Her vil vi naturlig nok også komme inn på EMV-utfordringer.
2. SAMLING
Faglig ansvarlig: Professor Lars Olsen
Dag 1: Strategier for vekst
Denne dagen er konkret knyttet opp til ulike strategier for vekst. Vi lærer om muligheter og fallgruver i merkesamarbeid og allianser. Ettersom alle merker må plasseres inn i en merkeportefølje, lærer vi også prinsipper for å velge ulike typer merkeporteføljevarianter for å skape effektive, slagkraftige merker.
Dag 2: Juridiske forhold
Faglig ansvarlig: Førsteamanuensis Monica Viken
Denne dagen er viet juridiske forhold av betydning for markedsføring og beskyttelse av merkevarer. Gjennom utstrakt bruk av case og konkrete eksempler fra praksis gjennomgår vi sentrale regler og fyller opp den juridiske verktøykassen. Vi ser på regler for god markedsføringsskikk, handelspraksis, bruk av konkurranser og premier i reklamekampanjer, produktplassering og forbudet mot etterligning av produkter og emballasje. I tillegg jobber vi med regler som skal sikre beskyttelse av merkevaren og hindre konkurrenters inngrep i etablerte varemerkerettigheter.
3. SAMLING
Faglig ansvarlig: Morten William Knudsen
Dag 1 og 2: Forbrukeren
Tar i sin helhet for seg forbrukeren som skal kjøpe merkevaren i butikk, bruke produktet og forhåpentligvis også bli en merkelojal kunde. Vi skal lære hvordan beslutninger fattes før, under og etter kjøp, hvilke steg man går gjennom i kjøpsbeslutninger, hvordan kjøpsvaner dannes og om de kan endres.
EKSAMEN
Modulen avsluttes med 48 timers hjemmeeksamen.
Økonomistyring (vår)
Delmål:
- Den enkelte deltaker skal oppleve tilknytning/relevans i forhold til egen arbeidsplass.
- Programmet skal bidra til økt forståelse for behovet for samarbeid gjennom hele verdikjeden
- Nettverksbygging
- Utvikling av business case
Undervisning:
Det gjennomføres undervisning over fire dager, to samlinger á to dager. På hver samling behandles ett eller to temaer. Dette skjer gjennom:
– Teori
– Cases/ gruppeøvinger
Utvikling av business case:
- Deltakerne skal utvikle et business case i tilknytning til egen arbeidsplass/ arbeidssituasjon. Gjennom semesteret skal deltakerne alene eller i grupper (grupper på inntil tre personer) skrive en business case. En business case er en utredning på 10-15 sider hvor deltakerne, på bakgrunn av gjennomgått teori, anbefaler ett eller flere konkrete tiltak til hvordan en aktuell utfordring (problemstilling) på egen arbeidsplass, kan løses. Caset skal inneholde økonomisk analyse av tiltakets betydning
4. SAMLING
Faglig ansvarlig: Eirik Petersen
Dag 1: Key Account Management
Salgsrepresentantens rolle, ansvar og myndighet. Forventningsavklaring og praktisk analyse av hvilke drivere som påvirker salget. Utforming av egen utviklingsplan. Systematikk i det daglige salgsarbeidet mot utvalgte nøkkelkunder.
Formål og strategiske målsetninger. Analyse av kundens formelle og uformelle organisasjon, herunder beslutningstakere, anbefalere, påvirkere og brukere. Strategi for innpass hos nøkkelkunden.
Relasjonsbygging og kundelojalitet satt i system. Opprettelse og organisering av teamarbeid med fokus på langsiktig lønnsomhet. Kjerneteam, utvidet team og styringsgruppe i egen organisasjon. Informasjonsbehov og rapportering i det daglige salgsarbeidet.
Anbudsarbeid og systematikk, fokus på «Høstjakta» som foregår året rundt.
Dag 2: Kontraktsforhandlinger
Strategiske målsetninger i forhandlingene. Grunnleggende forhandlingsteori i praksis. Den krevende forhandlingssituasjonen man står overfor og representantens forberedelser. Forhandlingens fire faser.
Hva kjennetegner en god forhandler og hva gir styrke?
Forberedende arbeid med mål og grenser, tid til rådighet, forhandlingsrom og smertegrenser. Argumentasjonsteknikk og bevisførsel for egne produkter.
Casearbeid og praktiske øvelser.
Forhandlingsstrategier og taktiske valg. Kamp, forhaling, innrømmelse, kompromiss og samarbeid. Hvordan bearbeide kundens beslutningskriterier og hva ligger bak standpunktene?
Enighet om avtale og innholdet i kontraktsforslaget. Utforming av avtalen og formell signering.
Gjesteforeleser.
«Praktiske erfaringer fra kjedeforhandlinger».
5. SAMLING
Faglig ansvarlig: Førstelektor Espen Skaldehaug
Dag 1: Forretningsforståelse
Hva må til for å få økt konkurransekraft? (Sammenhengene mellom visjon, strategi, budsjett, kvalitet, unikhet, verdiskapningsbegrepet m.v.)
Hvordan måles økt konkurransekraft i økonomiske termer? (en-periodiske versus fler-periodiske betraktninger, nåverdibegrepet og resultatbegrepet).
Utredning av økonomisk problemstilling/utfordring i eget foretak
Informasjon om prosjektoppgaven, herunder utarbeidelse av eksempelcase. Introduksjon til bruk av programvaren Excel som verktøy for løsning av prosjektoppgaven.
Dag 2: Kontinuerlig forbedring
Hvordan kan hver enkelt av oss bidra til økt konkurransekraft? (kundefokus, flytfokus, bedret samhandling, forståelse for leanbegrepet).
Kostnadsanalyse, kunde- og produktkalkulasjon
Forståelse for ulike kalkyler. Formålet er å få frem kalkylespesifikke kostnader (eksempelvis for den enkelte kunde), hvordan kalkylene kan påvirkes og forskjellene mellom totalkostnadskalkyler og marginalkostnadskalkyler. Hvordan gjennomføre en kostnadskalkyle i praksis.
6. SAMLING
Faglig ansvarlig: Førstelektor Espen Skaldehaug
Dag 1: Regneteknikk
Om bruttofortjeneste, avanse, svinn, rabatter m.v.
Økonomi og forhandlinger
Kostnadsanalyseteorien, økonomisk begrepsapparat og regneteknikk settes inn i forhandlingssituasjonen.
Dag 2: Budsjetteringsprosessen
Om sammenhengene mellom strategi og budsjettering. Strekkmål, fornuftig?
Modellbygging, rapportering og kommunikasjon
Er styring mulig?
Hva bør man tenke over når man bygger styringsmodeller i en virksomhet?
Hvordan velge fornuftige KPI’er (Kritiske PrestasjonsIndikatorer)?
Lean Start Up
Kontinuerlig forbedring og innovasjon? Motstridende eller komplementerende?
EKSAMEN
24 timers hjemmeoppgave i tema salg og prosjektoppgave innen økonomistyring som strekker seg over hele semesteret.
Dette sier foreleserne
Dette sier studentene
Faglig innhold
DLF Kompetanseprogram bidrar til styrket salgs- og kategoriarbeid – drevet av merkevarer:
- Økonomistyring / Lønnsomhet / Forretningsanalyse / Forhandlinger
- Salg og salgseffektivitet / KAM / Kontraktsforhandlinger
- Merkevareledelse og Forbrukeratferd
Studiet
DLF Kompetanseprogram er et unikt og spesialtilpasset tilbud til DLFs medlemsbedrifter.
Studiet kjøres som 6 to-dagers samlinger fordelt på høst og vår. Første semester avsluttes med en hjemme-eksamen. I andresemester gjennomføres det en hjemmeeksamen og en prosjektoppgave. Undervisningen består av forelesninger/samlinger med bransjerelaterte cases og nettstøttet læring.
Fullført studie gir 15 studiepoeng og kan inngå som en del av BIs Bachelor of Management-grad.
Det er satt et tak på maksimum 35 deltakere. Dette sørger for at undervisningen foregår med tett dialog mellom forelesere og klasse/studenter, og ivaretar mulighetene til at hver og en kan løfte inn relevante hverdagseksempler inn i forelesningene.
DLF Kompetanseråd
DLF Kompetanseråd ble oppnevnt i forbindelse med DLF Kompetanseprogram. Rådet har i oppdrag å bistå i oppfølging, evaluering og videreutvikling av kompetanseprogrammet. Rådet består av følgende representanter fra DLFs medlemsbedrifter (pr. 1.07.2020):
Jens Gjedrem, Conaxess Trade Norway AS
André Gobel, Fjordland AS
Kari Stake, Essity Norway AS
Sturle Brustad, Fjordland AS
Oda Haukebø, Den Stolte Hane
Nyhetsbrev for medlemmer
Registrer deg her dersom du ønsker å motta vårt nyhetsbrev med aktuelle saker, faglige artikler samt invitasjoner til DLFs ulike møteplasser.
DLF Nyhetsbrev er kun for ansatte i medlemsbedrifter- og du kan når som helst melde deg av.
Kontakt oss:
DLF Dagligvareleverandørenes forening,
Grensen 9,
0159 OSLO
Telefon: 23 00 32 10
firmapost(a)dlf.no