Tradisjon, innovasjon og norsk matkorn

Fra historiske møller ved Akerselva i Oslo og midt i det nyutviklede havneområdet i Moss – til avansert forskning på fremtidens korntyper: Lantmännen Cerealia kombinerer tradisjon og innovasjon for å sikre matforsyningen i Norge.

DLF medlem Lantmännen Cerealia er en av Norges viktigste aktører innen foredling av korn. Fra de historiske lokalene på Bjølsen i Oslo og produksjonsanlegget i Moss leverer de høykvalitets matvarer basert på norsk korn.

Karen Huffman, adm. direktør i Lantmännen Cerealia AS, forteller at norsk korn er grunnlaget for virksomheten deres. – Vi er stolte av å være en viktig del av Norges matforsyning. Vårt mål er at 90 % av matmelet vi selger i Norge skal komme fra norsk korn. Vi samarbeider tett med norske leverandører som Fiskå, Strand Unikorn og Felleskjøpet for å sikre stabil tilgang på råvarer.

Tilgang på norsk korn varierer imidlertid fra år til år, og dersom avlingene svikter, er det markedsregulatoren som utsteder importkvoter. – Vi prioriterer alltid norsk korn, men ved svake avlinger må vi importere for å opprettholde forsyningen, forklarer Karen.

 Kjente merkevarer og brede distribusjonskanaler

Lantmännen Cerealia er kjent for merkevarer som Regal mel, AXA havregryn og müsli, Sopps pasta og GoGreen linser og bønner. Produktene deres er en del av hverdagen for de fleste nordmenn.

Foto: Karen Huffman, adm. direktør i Lantmännen Cerealia AS

– Vi har en sterk posisjon i dagligvaremarkedet, men leverer også til bakerier, industrikunder og storhusholdning. Vi samarbeider blant annet med BIT, Forsvaret og store hotellkjeder som Thon og Strawberry.

Hun understreker også at kundene stiller stadig høyere krav til bærekraft og kvalitet. – Vi har i mange år hatt et sterkt fokus på bærekraft, og vi er stolte av å være en del av Science Based Targets-initiativet (SBTi), hvor vi har forpliktet oss til å redusere vårt CO2-avtrykk i hele verdikjeden.

 Beredskap og selvforsyning

– Matberedskap er, som nevnt, et viktig tema i bransjen, og vi har nylig signert en avtale med regjeringen om beredskapslagring av matkorn, forteller Karen.

– Vi ser dette som en viktig milepæl for norsk matsikkerhet. Beredskapslager er en ekstra sikkerhet dersom det skulle oppstå store forstyrrelser i de internasjonale handelssystemene eller svikt i den nasjonale produksjonen. Selvforsyning er viktig, og vi jobber aktivt for å sikre at norsk korn blir brukt i størst mulig grad.

For å styrke selvforsyningen investerer selskapet også mye i forskning på mer motstandsdyktige korntyper.

– Klimaendringene påvirker tilgangen på råvarer. Vi har egne vekstkamre der vi forsker på hvordan ulike korntyper kan dyrkes under krevende forhold.  

Innovasjon i produksjonen

– I tillegg til å sikre stabil tilgang på korn, jobber vi i Cerealia også med innovasjon for å redusere avfall og øke energieffektiviteten, forteller hun, og gir et spennende eksempel: – Vi brenner havreskallene som er overflødige i havregrynproduksjonen vår. Dette har gjort det mulig å levere fjernvarme til Moss kommune. Dette er en viktig del av vår bærekraftstrategi.

Hun ser også at bakerier og storkunder verdsetter den stabile kvaliteten på melet. – Mel er ikke bare mel – det handler om kjemi. Vi må sikre en jevn kvalitet over tid, slik at kundene våre kan opprettholde problemfri produksjon, sier Karen.

Fremtidens teknologi og KI

Teknologisk utvikling spiller en stadig større rolle i bransjen. Karen mener kunstig intelligens (KI) kan være en verdifull ressurs. – KI kan hjelpe oss med å løse komplekse utfordringer og effektivisere hverdagen. Jeg er enig med Kai-Fu Lee, tidligere leder i Google Kina, som sier at de som bruker KI vil erstatte dem som ikke gjør det.

Cerealia deltar også aktivt i bransjeorganisasjoner som DLF for å sikre gode rammebetingelser.

– DLF er en viktig aktør som jobber for rettferdige konkurransevilkår. De har sterke fagmiljøer som gir verdifulle råd og innspill til bransjen.

Ser fremover

Med en solid forankring i norsk matkorn, en sterk bærekraftstrategi og et blikk mot fremtidens teknologi, ser Lantmännen Cerealia og Norgessjef Karen Huffman lyst på veien videre:

– Vi vil fortsette å styrke norsk matsikkerhet og levere kvalitetsprodukter til norske forbrukere. Det er en spennende tid for bransjen, og vi er klare for å ta del i utviklingen.