Fra farmors oppskrift til hjørnesteinsbedrift

I snart 30 år har DLF medlem Primar AS laget gryteretter med ekte råvarer og hjemmelaget kvalitet. Daglig leder Sissel Opshaug deler historien om familiebedriftens reise, utfordringer og suksess.
Det startet i en husholdning i Ålesund på begynnelsen av 1900-tallet. Sissel Opshaugs farmor jobbet for den spanske konsulen Lauritz Devold, og lærte av ham kunsten å lage bacalao. Oppskriften gikk i arv, og i 1997 ble Primar etablert av Sissels far, Kjell. Han var den første i Norge til å produsere fersk, ferdig bacalao for butikkhyllene.

Sissel Opshaugs, daglig leder i Primar AS
– Det var andre tider den gangen. Pappa hentet selv råvarene, kokte maten og kjørte ut varene til butikkene. Det krevde mye innsats og overbevisning å få butikkene til å satse på et produkt ingen hadde smakt før, forteller Sissel Opshaug.
Bacalaoen slo raskt an, og etterspørselen vokste. I 2008 flyttet produksjonen til Folldal, hvor Primar i dag er en viktig hjørnesteinsbedrift. – Det var et stort steg, men nødvendig for å vokse. Fabrikken vår i Folldal ga oss muligheten til å effektivisere produksjonen og samtidig ta vare på håndverket som ligger til grunn for våre oppskrifter, sier hun.
Hjemmelaget smak i stor skala
Primar har alltid hatt et tydelig mål: Å lage mat slik man gjør det hjemme, bare i større gryter. Dette innebærer bruk av ferske råvarer uten unødvendige tilsetninger.
– Vi lager alt fra bunnen av. Løk, poteter og gulrøtter kommer fra norske bønder. Vi benytter fisk fra MSC-sertifisert fiskeri og satser på jevn kvalitet ved å handle fra de samme trålerne så langt det lar seg gjøre, sier Sissel – som også legger til: – Når vi også har flinke ansatte med på laget, ligger mye godt til rette.
Denne satsingen på rene produkter har gitt resultater. Primars bacalao har blitt Norges mest solgte ferske ferdige fiskerett, og stadig flere butikker tar inn produktene deres.
– Kundene sier ofte at maten vår smaker som noe de kunne laget selv. Det er den beste bekreftelsen vi kan få, legger hun til.
Vekst gjennom innovasjon og samarbeid
Fra starten med kun bacalao har Primar de siste årene utvidet sortimentet med nye produkter. I 2020 kom Viltgryta fra Røros-traktene, en rett inspirert av tradisjonelle jakt- og fiskemåltider fra Østerdalen. – Vi så en mulighet til å bruke lokale råvarer og utvikle nye smaker. Samtidig ville vi holde oss til det vi er best på – gryteretter, sier Sissel.
Samarbeid har vært en viktig suksessfaktor. Primar har inngått avtaler med de store kjedene, og har fått solid hjelp av salgs- og distribusjonspartnere for å nå ut bredere.
– Vi har alltid hatt tro på at gode produkter selger seg selv, men det hjelper å ha dyktige folk som kan hjelpe oss å få dem ut i butikkene, sier hun.
I tillegg til dagligvaremarkedet har Primar inngått samarbeid med storhusholdningsaktører og industri. De produserer blant annet for Rørosmeieriet og leverer spesialprodukter til Hoff.
Utfordringer og fremtidsmuligheter
– Dagligvaremarkedet er i stadig endring, og konkurransen fra kjedenes egne merkevarer er en utfordring, slår Sissel fast. – Vi er selvsagt oppmerksomme på EMV, men mener det viktigste er at forbrukerne får reelle valgmuligheter. Det er derfor avgjørende at kjedene gir like konkurransevilkår for alle, sier Sissel.
Primar ser også på nye teknologier og digitale verktøy for å styrke virksomheten. – Vi har begynt å utforske bruk av AI i ulike prosesser, og ser mange spennende muligheter.
Ellers har miljø og bærekraft lenge vært en viktig del av Primars strategi. Selskapet ble nettopp Miljøfyrtårn-sertifisert og arbeider aktivt med bærekraft.
– Slik jobber vi stadig med å bli enda bedre på dette området. Vi har nå fått på plass solcellepaneler som dekker 10-12 % av fabrikkens energibehov, og vi ser hver dag etter måter å forbedre oss på, sier hun.
Styrket bransjesamarbeid
Som en etablert merkevareleverandør hadde Primar lenge vurdert medlemskap i DLF, og Sissel er klar på at erfaringene etter innmeldingen har vært viktige og givende.
– Vi har deltatt på DLFs Høstmøte, og ser at det er viktig for oss som merkevareleverandører å stå sammen. Vi vurderer nå også å bli en del av DLFs tilbud i ulike faggrupper, sier Sissel.
Med stadig utvikling i sortiment, teknologi og markedstilpasning, er Sissel optimistisk på vegne av Primar. – Vi tror på enkle, gode måltider som er lett tilgjengelige. Så lenge vi holder fast ved kvaliteten, vet vi at kundene kommer tilbake, avslutter hun.