Bondeeid kooperativ og global aktør
– Som et bondeeid kooperativ har vi alltid bondens beste i tankene, sier Yngvar Egge, Country Manager hos DLF-medlem Arla Foods i Norge. Arla har vokst til å bli en global meierigigant, med et sterkt fotfeste i Norge.
Arla Foods er i dag Europas største meieriselskap – og det fjerde største globalt. Selskapet er eid av melkebønder fra flere europeiske land. Arla har også en betydelig tilstedeværelse i Norge, der de leverer kjente merkevarer som Apetina, Castello, Starbucks, God Morgon, Cocio, Lurpak og ARLA PRO.

Yngvar Egge, Country Manager i Arla Foods. Foto: Arla Foods AS
Yngvar Egge, Country Manager i Arla Foods, forteller at selskapet har etablert en solid og faglig sterk salgs- og markedsorganisasjon i Norge. – Vi er stolte av utviklingen selskapet har hatt, spesielt med tanke på de utfordrende rammebetingelsene vi har som importør av meieribaserte produkter.
– Vi er inne i alle de store dagligvarekjedene, med et bredt sortiment og markedsleder- posisjon innen «Feta/white cheese» og muggost, og vi leverer et økende volum også innenfor storhusholdning, sier Yngvar.
ARLA PRO merkevaren har fått et godt et fotfeste innenfor revet ost, cottage cheese og kremost i storhusholdningsmarkedet, og Arla leverer også Lurpak smør og Castello tilpasset markedet.
Innovasjon og konkurransefortrinn
Arla Foods skiller seg ut i markedet gjennom sitt brede spekter av spennende og konkurransedyktige merkevarer. – I dagens marked er det også viktig å stadig utvikle og lansere nyheter og nyvinninger, for å imøtekomme forbrukernes behov.
– Et eksempel på dette er nye Starbucks-produkter, der Arla nylig har lansert iskaffen Tripple Shot som skiller seg ut både i emballasje, uttrykk og smak. Arla har et tett samarbeid med Starbucks, som er en av verdens sterkeste merkevarer på tvers av alle bransjer.
Yngvar påpeker ellers at konkurransebildet i Norge er preget av tollbarrierer på mange av produktene de fører. – Dette er en ønsket politikk i Norge, og som vi forholder oss til. Det betyr at vi har mange gode, populære og bærekraftige produkter i Arla-porteføljen som ikke kan introduseres til norske forbrukere, fordi tollmurene gjør at produktene ikke blir konkurransedyktige i det norske markedet.
Bærekraft som kjerneverdi
Bærekraft står ellers sentralt i Arla Foods’ strategi. Selskapet har som mål å redusere CO2-utslippene fra scope 1 og 2, dvs. produksjon og transport, med 63 % – samt scope 3 med 30 % innen 2030 – sammenlignet med 2015. Dette skal oppnås ved å gjøre meieriene mer energieffektive, løpende overgang til fornybare energikilder, og aller viktigst : Tiltak ute på gårdene, der størstedelen av utslippene oppstår.
– Når man driver en virksomhet der alt starter med bønder som har kyr, er innsikt i bærekraft knyttet til hele verdikjeden helt avgjørende, både på gården og gjennom hele produksjons- og leveransekjeden, sier Yngvar.
Han understreker at Arla har jobbet med bærekraft i mange år, lenge før det ble satt på den offentlige dagsordenen og fikk lovmessige rammer. – Vi har blant annet lenge brukt positive insentiver som gir bærekraftige bønder prisfordeler, noe som bidrar til å redusere utslippene betraktelig.
Samfunns- og næringspolitiske betraktninger
Yngvar erkjenner samtidig at det er en daglig kamp å kommersialisere bærekraft, da dette ofte gir økte kostnader i verdikjeden. – Her har Arla over tid inngått en rekke samarbeidsavtaler med store internasjonale aktører – der disse er villige til å betale mer for melken i bytte mot delt og dyp innsikt på bærekraftsområdet.
– Vi har stor tro på denne typen avtaler og løsninger, og håper og tror at dette også kan bli tatt mer i bruk også her i landet, sier han.
Teknologisk utvikling og fremtidsutsikter
Arla Foods har også i mange år jobbet med integrert maskinlæring og kunstig intelligens (AI) i sitt innsikts- og utviklingsarbeid. – Dette har bidratt til å forbedre både generell effektivitet og produksjonslinjer. Vi sitter på mye innsikt som gjennom stadig kraftigere AI-verktøy nå operasjonaliseres – med signifikante forbedringer på stadig flere områder.
– AI-løsninger bidrar også til å forbedre energiforbruket i flere deler av verdikjeden, sier han. – Samtidig har vi brukt AI i våre prognosesystemer, noe som gir bedre innsikt, mer læring og evne til å planlegge mer nøyaktig.
DLF er en viktig partner
– For Arla Foods er DLF en viktig partner, som representerer interessene våre overfor sentrale aktører som påvirker rammevilkårene for hele dagligvarehandelen. DLF jobber innsiktsbasert i sitt relasjons- og påvirkningsarbeid, samtidig som de er flinke til å dele denne innsikten, sier den norske Arla-sjefen.
Yngvar Egge avslutter med å slå fast at flere i Arlas norske organisasjon også har stor glede av møteplassene og nettverkssamarbeidet DLF tilbyr. – Det er alltid spennende å lære i fellesskap – samtidig som vi etablerer relasjoner med andre «som har på seg de samme skoene».