DLF Forum – med internasjonalt fokus
Etter årets generalforsamling arrangerte DLF tradisjonen tro et bredt anlagt DLF Forum. Forumet hadde bl a viktige faginnspill om grensehandelen mot Sverige – og om usikkerheten i verdensmarkedene basert på store geopolitiske hendelser.
Grensehandelen øker: Pris og utvalg trekker nordmenn til Sverige
Charlotte Alring og Jenny Rognes fra DLF Partner YouGov presenterte nye innsikter fra deres panel på 5000 norske husholdninger. Innsikten forteller at nordmenn, på generell basis, føler seg tryggere økonomisk enn EU-snittet. Samtidig ser vi at prisstigningen åpenbart preger handlemønstrene. Flere sjekker priser, jakter kampanjer og lager mer mat hjemme.

Charlotte Alring og Jenny Rognes. Foto: YouGov
Knyttet til grensehandel spesifikt handler norske forbrukere stadig mer i Sverige – til tross for prisøkninger også der.Om lag halvparten av Norges voksne befolkning handler i Sverige årlig – flest fra Østlandet til Bohuslän. Handelen er størst om sommeren, men mange handler jevnlig året gjennom. Familier med barn og aleneboende er blant de mest aktive. De fleste oppgir at lavere priser og bredere utvalg er det som gjør svenske butikker til et attraktivt alternativ.
Kjøtt, kylling og fisk topper nå handlelistene, men også andre ferskvarer vokser. Tidligere var det alkohol og tobakk som dominerte – mens vi nå ser at vanlige hverdagsvarer tar over volumene.
Charlotte og Jenny fra YouGov konkluderte med at grensehandel er blitt en fast del av norsk hverdagsøkonomi – og en tydelig indikator på en mer bevisst forbruker.
Internasjonal usikkerhet og norsk politikk – hvor går vi nå?
Hvordan påvirker global uro norsk politikk og næringsliv? Det var hovedtemaet under en paneldebatt på DLF Forum, ledet av Mette Hanekamhaug. Panelet besto av Kåre R. Aas (Kruse Larsen), Ketil Solvik-Olsen (Geelmuyden-Kiese) og Roger Schjerva (Rud Pedersen), med Aas som innleder.

Mette Hanekamhaug (DLF), Kåre R. Aas (Kruse Larsen), Ketil Solvik-Olsen (Geelmuyden-Kiese) og Roger Schjerva (Rud Pedersen).
I debatten fremhevet Solvik-Olsen to sentrale utfordringer for Trump: Teknologikampen med Kina og USAs handelsbalanse. Han mente at Trump-administrasjonen kunne ha oppnådd mer gjennom samarbeid enn konfrontasjon. Han kritiserte også Norges statsminister for å komme for sent på banen i dialogen med Trump, og trakk fram at hele 50 % av Oljefondet er investert i USA. Solvik-Olsen viste også til at uforutsigbarheten i amerikansk politikk gjør det vanskelig å planlegge langsiktig.
Schjerva fokuserte på økonomien og mente Trump driver et økonomisk eksperiment med høy risiko. Håndteringen av USAs gjeld er en stadig større utfordring, og kan ha ringvirkninger globalt – også for Norges økonomi og renteutvikling. Han påpekte at kriser gjerne styrker sittende styringspartier, og at vi også i Norge kan se økt anti-amerikanisme.
Panelet var enige om at den globale utviklingen, særlig i USA og Kina, vil ha stor betydning for både norsk politikk og næringsliv i tiden som kommer. Usikkerhet, teknologikamp og økonomiske skift er faktorer som ikke bare preger verdenspolitikken, men som også vil merkes i norske valgkamper og styre norske investeringer fremover.
På DLF Forum presenterte også konserndirektør Øyvind Andersen i NorgesGruppen noen av dagligvarekjeden strategiske grep fremover. Les hele saken på våre medlemssider (krever innlogging).