– Markedsinnsikt har aldri vært viktigere

Nielsen NIQ er DLF Partner og dermed i en eksklusiv gruppe som tilbyr produkter eller tjenester som er relevante for DLFs medlemmer. Vi har snakket med selskapet om deres fagområde, bransjen og utfordringene.

– Vi har jobbet med markedsinnsikt i over hundre år, og aldri vært mer relevante, mener Gunnar Portvik, Sales Leader Norway hos DLF-partneren NielsenIQ. – Når verden blir mer uforutsigbar, blir det viktigere med objektiv innsikt og sterke fellesskap.

Gunnar understreker at NielsenIQ (NIQ) har dype røtter i det norske markedet. – Dette endrer seg ikke, selv med eier- og navneskiftet i 2021, da virksomheten ble solgt til Advent International. Navnet «Nielsen» har i mange tiår vært synonymt med pålitelig markedsinnsikt – enten det har handlet om reklamestatistikk, radiolytting eller salg i dagligvare.

– Med nytt eierskap kom også en ny giv, med økt fokus på kjernevirksomheten vår og investeringer i moderne analyseverktøy, ikke minst økt fokus på kundevennlige løsninger, forteller han.

 Lokal forankring – global rekkevidde

– Vi er i dag en sterk nordisk aktør, der vi i Norge er godt posisjonert, og er tett på både leverandører og handel, sier Gunnar. – I 2023 ble NIQ slått sammen med det tyske analyseselskapet GfK – kjent for sin måling av blant annet forbrukerelektronikk. Dette har styrket kapasiteten betydelig, både i dybden og bredden av dataene som kan hentes ut for analyse – også i dagligvarebransjen.

Gunnar Portvik, Gunnar Portvik, Sales Leader Norway, NielsenIQ. Foto: Gunnar Portvik

Den norske virksomheten leverer tjenester til over 150 unike kunder – kjeder og leverandører innen FMCG-sektoren, der hovedinntekten kommer fra abonnementstjenester. Disse gir kundene jevnlige markedsoppdateringer innenfor valgte kategorier – ukentlig eller 4-ukentlig. – Kunder som ikke abonnerer fast på alle data, kjøper gjerne tilleggsrapporter med utdrag fra markedsutviklingen, forklarer han.

I tillegg tilbyr NIQ skreddersydde forbrukerstudier, merkevare-tracking og konsepttester – og de henter også inn data fra over 100 andre markeder der NIQ opererer.

Objektive data og unik kanalinnsikt

Gunnar mener en viktig styrke er NIQs posisjon som et objektivt mellomledd mellom kjeder og leverandører. – Våre eiere sitter langt fra det norske markedet, mens våre konsulenter er tett på, sier han. – Vi er dermed en lokal business, men med en unik tilgang til globale investeringer og toppmoderne løsninger.

– I dag leverer NIQ komplette skannedata for alle aktørene i tradisjonell dagligvare – inkludert Oda. Vi har også bred dekning i kiosk- og bensinmarkedet, og utvider stadig datainnsamlingen til nye og voksende salgskanaler.

Gunnar forteller at de nå også leverer salgsestimater for utvalgte kategorier i Europris, en tjenester de ønsker å satse mer på. – Kanaler utenfor tradisjonell dagligvare er i ferd med å bli en større konkurrent, og det blir stadig mer viktig å forstå helheten i forbrukerens kjøpsreise.

Bransjens utfordringer – og muligheter

 – Det siste året har vært preget av uro og økt uforutsigbarhet, konstaterer Gunnar, som ikke ser at dette vil endres i overskuelig fremtid. Han peker på en rekke faktorer som påvirker bransjen: handelskrig, ustabil råvaretilgang og en svak norsk krone. – I en lavmarginbransje med høyt tempo er forutsigbarhet alfa og omega, sier han. – Når denne utfordres, stilles det enda større krav til smidighet og samarbeid.

Han er samtidig nysgjerrig på hvordan bransjen totalt sett vil møte utfordringene: – Kommer det nye strategier? Nye produkter eller taktikker vi ikke har sett før? Vil nye konstellasjoner og samarbeid vokse fram?

Gunnar minner ellers om en viktig lærdom fra pandemien: – Bransjen vet hvor viktig den er for samfunnssikkerheten. Når det virkelig gjelder, stiller folk opp.

Kunstig intelligens – fra back-office til butikk

NIQ har allerede brukt kunstig intelligens gjennom mange år. Gunnar mener likevel at 2024 innebar et tydelig skifte: KI-løsningene beveget seg fra å være et «back-office»-verktøy til noe kundene selv møter direkte i front. – Vi lanserte «Ask Arthur» i analyseverktøyet Discover – en chatløsning som gjør innsiktsarbeidet enklere og raskere. Før sommeren 2025 kommer også en ny kundeserviceportal, der Arthur selvsagt er med, forteller han.

Han ser et stort potensial i KI både for datainnsamling og -analyse, og tror det vil vokse fram en rekke smarte løsninger, der flere vil kunne brukes direkte også ute i de 3 816 fysiske dagligvarebutikkene i Norge. – Jeg testet flere typer selvbetjente kasser i Tokyo i fjor. Selv bakevarer med ytterst små variasjoner ble gjenkjent. Ganske imponerende, sier han.

Gunnar er likevel tydelig på at KI ikke er en magisk løsning i seg selv: – Mange av oss er nok i en «ta og føle på»-fase, og svarene vi får fra KI imponerer ikke alltid. Men teknologien lærer ikke i et vakuum. Det krever interesse, innsats og testing – fra mange aktører.

DLFs rolle

På spørsmål om hvilken rolle DLF spiller for en aktør som NIQ, svarer Gunnar tydelig: – I en urolig verden trenger vi sterke partnere som kan favne bredt og mobilisere raskt. DLF er en viktig stemme for rammevilkårene til medlemsbedriftene, og viser stor evne til å fremme fellesskapsløsninger fremfor særinteresser.

Han mener DLF er en verdifull støttespiller for hele bransjen, og en samarbeidspartner NIQ setter pris på. – Når ting er krevende, er det godt å vite at vi kan kommunisere og løse felles utfordringer. Det er da partnerskap virkelig viser sin verdi.

DLF og NIQ samarbeider om «Årets Verdiskaper»

DLF og NIQ samarbeider om den nyopprettede utmerkelsen «DLF NIQ – Årets Verdiskaper», som ble delt ut for første gang i fjor. Prisen har som mål å fremheve viktigheten av merkevarenes bidrag for å skape vekst i både kategorier, hos handelen og totalmarkedet. «Årets Verdiskaper» deles ut på DLF Høstmøte, sammen med DLFs tre øvrige utmerkelser: «Innovasjonspris», «Merkevarepris» og «Bærekraftspris». Les mer om den nye prisen her.

Aktuelle lenker: