I skjæringspunktet politikk og næringsliv
Kruse Larsen er DLF Partner og dermed i en eksklusiv gruppe som tilbyr produkter eller tjenester som er relevante for DLFs medlemmer. Vi har snakket med selskapet om deres fagområde, bransjen og utfordringene.
Kruse Larsen bistår selskaper med å forstå og påvirke rammebetingelser i skjæringspunktet mellom politikk og næringsliv. – Det er helt avgjørende å forstå hvem som bestemmer, og hvordan bedriftens stemme når frem til og høres av dem, sier Bjarne Håkon Hanssen, partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen.

Bjarne Håkon Hanssen, partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen. Foto: Kruse Larsen
– Kruse Larsen er et rådgivningsselskap som hjelper kunder med å forstå og påvirke rammebetingelser. Dette er noe alle virksomheter burde være opptatte av, på sentrale områder som skatt, reguleringer, infrastruktur eller konkurransepolitikk. Men også når det kommer til å omdømme og gjennomslag generelt, sier Bjarne Håkon Hanssen.
Han er partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen, et rådgivningsselskap godt posisjonert som rådgiver og veileder i tider som blir stadig mer kompliserte. Rundt seg har selskapet bygd et strategisk kommunikasjonshus med høyspesialiserte miljøer på merkevare, PR, digitale kanaler og design. – For bedrifter som opererer i Norge, er det avgjørende å forstå hvordan beslutninger fattes, hvem som har makt og hvordan endringer kan påvirke deres virksomhet. Å forstå det store bildet, megatrendene og hvordan alt kan spille sammen, er viktigere enn noen gang, sier han.
Åpenhet og faglig integritet skiller Kruse Larsen ut
Kruse Larsen er ikke det eneste kommunikasjonsbyrået som jobber med politikk og næringsliv, men de skiller seg ut på flere områder, ifølge Bjarne Håkon.
– Vi har et utrolig sterkt team, med bred politisk erfaring fra alle nivåer – som regjering, storting, fylkesting og kommunestyrer. Vi utvikler oss etter kundenes behov, og traff for eksempel godt da vi i fjor fikk inn tidligere ambassadør Kåre R. Aas, som har forhandlet handelsavtaler med Donald Trump, og Gjermund Eide, som i ti år har vært en av de nærmeste rådgiverne til generalsekretæren i NATO, sier Hanssen. – Vi forvalter også en viktig kjerneverdi: Åpenhet. Mange i bransjen har vært for opptatt av å operere i det skjulte, mens vi tror på åpne kundelister og har stor glede av dem. Det er en positiv utvikling i bransjen på dette, sier Hanssen.
Han understreker at for Kruse Larsen handler dette om strategisk kommunikasjon og tydelige budskap, ikke hemmelighetskremmeri. – Det er ingen grunn til å mystifisere faget. Vi hjelper selskaper med å synliggjøre sine posisjoner, slik at de kan få gjennomslag på en transparent måte.
Internasjonale utfordringer og behovet for innsikt
Bjarne Håkon understreker at det blir stadig viktigere for bedrifter å forstå hvordan internasjonale krefter påvirker nettopp deres hverdag, i en tid preget av geopolitiske spenninger, gryende handelskrig og økonomisk usikkerhet. – Derfor bruker vi i Kruse Larsen stadig mer tid på å forstå internasjonale relasjoner og hvordan globale markeder og politiske prosesser påvirker Norge. Det er avgjørende kunnskap for å forstå både Norge og verden, uansett om man bygger omdømme generelt eller jobber med spissede politiske saker, sier Hanssen.
– For selskaper i dagligvaresektoren vil internasjonale handelsforhold ha særlig stor betydning. Reguleringer, konkurranselovgivning og markedsdynamikk er faktorer som kan endres raskt, og her bistår Kruse Larsen med innsikt og strategi, understreker Bjarne Håkon.
Han peker på Kruse Larsens mangeårige og tunge satsing på bærekraft som et annet stadig mer verdifullt område. Her er det bygd opp et lag rundt Anne Therese Gullberg, som er tidligere klimaforsker og har en doktorgrad i statsvitenskap, som bistår med å kommunisere riktig og effektivt innenfor raskt endrede regler. Flere av DLFs medlemmer har hatt glede av kurs og rådgiving om temaer som grønnvasking, bærekraft og åpenhetsloven.
– For våre kunder handler det ikke bare om å forstå dagens situasjon, men også å være forberedt på fremtidige scenarioer – også i et kort perspektiv. Vi opplever at stadig flere nå ser det som avgjørende beredskap å forstå mer av dette, og at både toppledere og styrer jobber aktivt med selve forståelsen av hva som skjer og kan skje, sier Hanssen.
For å gi kundene både bredde og dybde i rådgivningen, har Kruse Larsen blitt et rådgivningshus med tre byråer. – I tillegg til Kruse Larsen, har vi byråene Pressure, som spesialiserer seg på å nå riktig og kraftfullt frem i digitale kanaler – og Kime, som jobber med PR, merkevare og selskapskommunikasjon.
– Samlet kan vi dermed tilby et bredere spekter av strategiske kommunikasjonstjenester til kundene våre, men i tungt spesialiserte byråer.
Bruken av AI i strategisk rådgivning
Kunstig intelligens har blitt en stadig viktigere faktor i mange bransjer, også i kommunikasjonsfaget. Hanssen sier dette har blitt et viktig verktøy, men at det aldri får opptre som rådgiver i Kruse Larsen, Kime og Pressure. – Vi har en veldig tydelig regel om at ingenting som er AI-generert noen gang skal gå hverken til kunder eller hverandre. Vi er heldige som jobber i et seniortungt hus der erfaring, innsikt og instinkt har så enormt stor verdi, og aldri vil bli erstattet av selv de mest sofistikerte AIene. Det skal vi holde hellig og er alltid veldig bevisste på, sier Hanssen.
– Men AI er en kjempegod assistent, som vi bruker aktivt og løpende, og som vi som kommunikasjonshus stadig lærer å bruke bedre. Det sparer tid for både kundene og oss selv, og det kan gi nye og rare impulser og kreative vrier. Jeg har selv glede av at disse verktøyene bidrar til å prosessere store mengder informasjon raskt, og kan gi en første impuls og oversikt om hva som finnes i tunge dokumenter og år med materiale. Det kan være en slags kvalitetssikring av våre egne oppsummeringer og vurderinger også, når det brukes helt riktig.
– Til slutt, må likevel alt leses og kvalitetssikres og forstås av hjerner. Kreativitet, personlige erfaringer og strategisk forståelse kan aldri erstattes helt av maskiner. Heldigvis for oss, sier Hanssen.
Tett på dagligvarebransjen
For DLF og deres medlemsbedrifter er konkurransepolitikk og rammebetingelser sentrale temaer, og Kruse Larsen har lang erfaring med å navigere i dette landskapet.
– Vi gir bransjekundene våre innsikt i hvem som er de viktigste aktørene, hvordan vi posisjonerer og påvirker – og hva som er mulige utfall av konkurransesituasjonen. Dette er klassiske oppdrag for oss, hvor vi bistår med analyser, strategier og påvirkningsarbeid.
Han er overbevist om at strategisk kommunikasjon vil spille en stadig viktigere rolle for norske dagligvareaktører.
– Bransjen står overfor store endringer, og de som evner å kommunisere tydelig og strategisk, vil ha et konkurransefortrinn. Vi ser allerede hvordan teknologi, politikk og økonomi blir stadig mer sammenvevd. Vår jobb er å hjelpe kundene med å forstå og navigere i dette landskapet. Vi, og huset rundt oss, kan bistå på et ekstremt høyt nivå med det aller meste, avslutter Bjarne Håkon Hanssen.