DLF Høstmøte 2024: Klar til å møte neste krise
På slutten av DLF Høstmøte 2024 inviterte Sofie Høgestøl to av bransjens seniorer på scenen for å oppsummere programmet.
Harald A. Kalvøy, leder for sikkerhet og beredskap i REMA 1000 og styreleder i DMF – og Øystein Bu, Managing Director i Dr. Oetker Norge og styreleder i DLF kom opp på scene for en prat med med Sofie.
De var enige om at bransjen har bevist at de kan stå sammen og løse store utfordringer når det virkelig gjelder. De sa videre: – Vi vet det vil komme nye kriser, der målet om trygg matforsyning igjen vil bli utfordret. Bransjen er klare til å bygge enda bedre beredskap, men det vil kreve at også myndighetene gjør sin del av jobben.
Sofie inviterte først Harald til å forklare tidslinjen for dagens krisebilde, som ofte starter med pandemien
Harald påpekte at dagens krisesituasjon startet før pandemien. – Vi skal samtidig ikke gå for langt tilbake, selv om det også hadde vært mulig. Jeg mener 2016 og Trumps nye handelsavtaler er et naturlig starttidspunkt. Det er viktig å minne hverandre på at de siste 8 årene var fulle av kriselignende hendelser. Vi så store konsekvenser av Brexit før pandemien, og Ukraina-invasjonen plutselig kom over oss. Siste hendelse er Midt-Østen, en situasjon som fremdeles er helt uavklart.
– Og her kommer poenget mitt: – Denne typen hendelser er slikt vi må vende oss til. For flere nye vil komme. Og ser vi i bakspeilet, er det grunn til å mene at dette er situasjoner vi faktisk evnet å løse – og vi har lært og gjort viktige endringer.
Sofie skyter inn: – For vi har i grunnen ikke manglet vesentlige ting som forbrukere?
– Nei, og det er fordi vi har håndtert store og tunge hendelser på en tilfredsstillende måte, gjennom felles løft og hardt arbeid, konkluderer Harald.
Øystein minner om perioden da Europa etter invasjonen manglet korn – og en periode også manglet gjær. – Verden rundt oss oppdaget plutselig av vi i Dr. Oetker produsert gjær – og trodde at dette var løsningen. Men vi hadde jo allerede langsiktige leveranseavtaler med kunder over hele verden – og kunne ikke endre på dette, selv om noen ikke fikk produsert det de ønsket andre steder.
– Poenget mitt er at Norge, selv om vi har penger og ofte har løst utfordringer ved å kjøpe oss ut av kriser, ikke alltid kan regne med at dette er nok i fremtiden. På den ene siden trenger vi i bransjen et bedre samarbeid med myndighetene, for å få innsikt i tide til å tilpasse produksjoner og avtaler. Vi må rett og slett få forvarsler om trusselbilder, slik at bransjen kan sørge for at det er matvarer i butikken.
Bransjen er en viktig del av totalforsvaret
Øystein påpeker at dette ikke bare handler om mat, men også om alle produktene og tjenestene som er nødvendige for å få maten til butikken – som emballasje eller støtte for å opprettholde produksjonen – teknisk eller energimessig.
Harald nikker, og påpeker at det blir stadig viktigere at leverandører og handel bruker felles erfaringer, og jobber sammen når de store avvikene oppstår. – Som bransje både kan og må vi ta et større ansvar for totalforsvaret i Norge. Vi skal fortsatt konkurrere hardt om avtaler og markedsandeler – men knyttet til sikkerhetsaspektet og de store linjene, må vi jobbe sammen. Bransjen og myndighetene.
– Og et viktig poeng her er at Norge må jobbe hardt for å få på plass bedre og sterkere handelsavtaler – ikke minst etter hvert som verdens bildet nå endrer seg. Vi må stille krav til at myndighetene legger rammevilkårene dersom næringslivet skal kunne ta et større ansvar for sikkerheten.
Tiden er inne for viktige diskusjoner
– Dette er viktige poenger, skyter Øystein inn. – På Høstmøtet i dag har vi sett en viktig dokumentar fra Ukraina – en konflikt som da føltes nærmere en noensinne. Samtidig har vi hørt viktig geopolitiske betraktninger og analyser, som bør vekke beredskapstenker hos alle som er til stede. Det har gjort inntrykk, og bør diskuteres grundig fremover. Både i bransjesammenheng – og ikke minst med myndighetene.
– Norge er et lite, ressurssterkt land, men vi har alltid håndtert den store verden rundt oss på en god måte. Det eneste som er sikkert er at det vil oppstå nye problemer og kriser. Da må vi igjen være forberedt, men det kan kreve at vi jobber enda mer organisert og fokusert enn vi har gjort til nå – for å kunne løse også utfordringene, avslutter han.
De to ledere er avslutningsvis enige om at beredskap og forberedelser for å møte nye kriser er noe som må diskuteres videre på bransjenivå. De lovet, som styreledere i DMF og DLF å følge opp dette i den videre dialogen mellom foreningene.
Tilgjengelige presentasjoner
Her finner du tilgjengelige presentasjoner som ble vist.
Dato for DLF Høstmøte 2025 blir 16. oktober. Sett av i kalenderen allerede nå!