Tilgang til forbrukeren er nøkkelen

Arntzen de Besche Advokatfirma AS er DLF Partner og dermed i en eksklusiv gruppe som tilbyr produkter eller tjenester som er relevante for DLFs medlemmer. Vi har snakket med selskapet om deres fagområde, bransjen og utfordringene.

Arntzen de Besche har i årevis vært en sentral rådgiver for dagligvareleverandørene i Norge. Partner Stein Ove Solberg mener god markedsforståelse og troverdighet hos myndighetene er avgjørende for å lykkes i et krevende marked.

  Vi har tatt et strategisk valg: Vi bistår ikke alle ledd i verdikjeden, og vi jobber ikke med dagligvarekjedene. Vårt hovedfokus er å hjelpe leverandørene, og det betyr at vi må kjenne deres marked og utfordringer inngående, sier Stein Ove Solberg, partner i Arntzen de Besche.

Foto: Stein Ove Solberg, partner i Arntzen de Besche.

– For å kunne gi gode juridiske råd, må advokatene forstå prosessene fra bunn til topp. Dagligvare er en kompleks bransje, med lange verdikjeder som strekker seg fra råvareprodusenter på Sri Lanka til butikkhyller i Norge, sier han.

Han understreker at det ikke bare handler om å forstå kun de juridiske aspektene, men også forretningsmodellene og aktørene. – Vi må kjenne markedet like godt som de som opererer i det hver dag.

Kjennskap og troverdighet gir konkurransefortrinn

Stein Ove peker på at deres sterke relasjoner til regulatoriske myndigheter gir dem en viktig fordel. – Vi har et tett og godt samarbeid med tilsynsmyndighetene, både i Norge og i EU. Særlig Konkurransetilsynet og Mattilsynet er viktige aktører for dagligvareleverandørene, og vi har opparbeidet tillit hos dem over tid. Det gir oss

en unik posisjon når vi jobber med komplekse saker for våre klienter.

Han mener her at det å ha troverdighet overfor myndighetene ikke bare gagner enkeltklienter, men hele bransjen. – Konkurransetilsynet er her spesielt viktig.

– Vi er alltid opptatt av å være ryddige og langsiktige i våre råd og i vår opptreden overfor myndighetene. Når vi gir råd til en klient og når vi er i kontakt med en tilsynsmyndighet, vet vi at det også påvirker hvordan fremtidige saker behandles.

 Tre viktige utfordringsområder

– For dagligvareleverandørene er distribusjon og markedsadgang de viktigste utfordringene, slik jeg ser det. Det hjelper lite å ha et fantastisk produkt hvis du ikke får plass i hyllene. Det gjelder i alle kanaler, fra dagligvare til storhusholdning og spesialforretninger. Tilgang til forbrukeren er nøkkelen til suksess.

– Bransjeglidning er en annen stor utfordring. Apotekene selger nå dagligvarer, Normal tar markedsandeler og stadig flere aktører utfordrer dagligvarekjedene. Leverandørene må tenke strategisk: Skal de være lojale mot de tradisjonelle kjedene, eller satse på nye kanaler?

Det tredje utfordringsområdet Stein Ove peker på er EMV. – Når kjedene selv produserer varer i direkte konkurranse med merkevareleverandørene, skaper det selvsagt store utfordringer. Noen leverandører velger å produsere EMV for å opprettholde kapasitetsutnyttelse på anleggene og markedsandeler i produksjonsmarkedet, mens andre står imot. Det er ingen enkel fasit på hva som er riktig strategi. Hovedpoenget er uansett å bygge en innsiktsbasert strategi på området, tilpasset hver enkelt aktørs rolle og posisjon.

 Juridiske utfordringer i en ny tid

– Teknologisk utvikling, spesielt kunstig intelligens, gir både utfordringer og muligheter for så vel leverandører som advokatfirmaer. Algoritmestyrt prising blir stadig mer sofistikert, og det vil påvirke konkurransen i bransjen på helt nye måter.

– Vi ser selvsagt også at KI kan effektivisere en del juridiske prosesser. Vi jobber aktivt for å ta i bruk KI på en trygg måte, slik at klientene våre kan dra nytte av effektivisering – uten at sensitiv informasjon kompromitteres.

Stein Ove er dermed tydelig på at Arntzen de Besche ser KI som et viktig verktøy i fremtiden. – Vi utvikler kontinuerlig vår kompetanse på KI-baserte verktøy for juridiske prosesser. Dette lar oss levere raskere og mer presise råd til våre klienter.

DLFs rolle er viktigere enn noen gang

Stein Ove mener ellers at DLF på flere områder spiller en avgjørende rolle for leverandørene. – DLF er viktig for å sikre gode rammebetingelser for hele bransjen – og for å få politisk gehør for bransjens utfordringer. Vi oppfatter at DLF jobber tett og faglig godt med myndighetene og er en tydelig stemme på viktige utfordringsområder.

– I tillegg er DLF en viktig arena for erfaringsutveksling.  Nettverkene DLF har bygget opp, er uvurderlige. Når man står overfor utfordringer som EMV eller markedsadgang, er det viktig å kunne diskutere strategier med andre aktører, innenfor konkurranselovens rammer. Samtidig er Høstmøtet blitt stedet alle møtes, også kjedene, noe som også er viktig – i det store bildet.

Avslutningsvis peker Stein Ove på at stadig strengere rapporteringskrav er en utfordring for hele bransjen. – Vi ser en stadig sterkere byråkratisering, også på mat- og dagligvareområdet. Det er selvsagt viktig at man skaper oversiktsbilder, men det er samtidig en risiko at alle, og spesialt de mindre aktørene, drukner i rapporteringskrav. Her er det viktig at DLF fortsetter å være en tydelig stemme som sier fra når nok er nok.