Rødgrønn seier – nå starter regjeringsforhandlingene!

 Mandag 13. september kom fasiten – velgerne ønsker et nytt storting og en ny regjering. En times tid før midnatt ringte Erna Solberg til Jonas Gahr Støre og gratulerte med valgseieren. Alt tyder på at Støre ønsker å danne regjering med Senterpartiet og SV. Men først skal det forhandles.

De tre «rødgrønne» partiene regjerte i 2005-2013. Samtalene om man skal videreføre samarbeidet og i hvilken retning begynner allerede denne uken. Parallelt setter partiene gang interne prosesser med sentralstyrer og partiledelse, legge strategier og sonderer med de andre partiene. Deretter kan forhandlingene starte.

En spennende valgnatt

Aldri før har så mange forhåndsstemt. De tidligste prognosene viste et klart flertall for den rødgrønne blokken. Det mest spennende å følge med på fremover nå er hvordan regjeringen skal settes sammen, og hvilken retningsendring vi vil se i regjeringsplattformen. Blir det en mindretallsregjering med AP og SP, eller vil Støre lykkes med å få SV inn i varmen? Utfallet vil kunne få store politiske konsekvenser og påvirke dynamikken i Stortinget. Det er med andre ord mye som skal og må landes på kort tid, også fordi et nytt storting vil justere statsbudsjettet for neste år så mye de klarer.

Det kanskje mest spennende i dette valget var oppslutningen til partiene som lå og vaket ved sperregrensa. Vi var langt inn i de sene nattetimer før det ble klart at MDG og KrF ikke klarte å bryte den magiske fireprosentgrensen.

Oppfølging av Stortingsmeldingen om dagligvarehandelen

Denne våren vedtok Stortinget stortingsmeldingen om konkurranse i dagligvaremarkedet. De tre potensielle regjeringspartiene Ap, Sv og Sp foreslo en rekke gode merknader og politiske forslag i behandlingen av meldingen. Alt ligger til rette for at disse forslagene nå kan fremmes på nytt, få flertall og faktisk bli gjennomført. DLF gratulerer valgvinnerne og ser frem til et godt samarbeid med den nye konstellasjonen.