QR-revolusjon som endrer hele bildet
– Når du som merkevareeier kan snakke direkte med forbrukeren via emballasjen, åpner det seg en helt ny verden av muligheter, sier Terje Menkerud, seniorrådgiver i GS1 Norway. – Tiden er snart inne for endringen, og DLFs medlemmer må bli med fra starten!
– Strekkoden har vært med oss i 50 år, men nå står vi midt i et teknologisk veiskille, sier Terje Menkerud i GS1 Norway – og prosjektleder for migreringen til 2D-koder i norsk retail.

Terje Menkerud, seniorrådgiver i GS1 Norway. Foto: GS1 Norway
Han minner om at GS1 Norway er en nøytral standardiseringsorganisasjon, som i flere tiår har utviklet rammeverk for effektiv og trygg informasjonsflyt i varehandelen.
Verdikjededirektør Thomas Weihe forteller at temaet er svært aktuelt for DLFs medlemmer.
– Nytteverdien ved innføring av denne koden øker betydelig fordi koden inneholder informasjon om produktet på individnivå. Samtidig øker kompleksiteten, og det stilles nye krav til involverte parter og prosesser, for eksempel print av koden i produksjonslinjen.
Denne koden vil erstatte dagens strekkode på forbrukerpakningen (f-pak) for mange leverandører, og for oss i DLF er det derfor viktig at alle mulige problemstillinger blir tilstrekkelig belyst og løst, forteller Thomas.
Han understreker at DLFs Logistikkomite derfor har diskutert temaet med GS1 over en lengre periode og forankret arbeidet godt i STAND. – I februar deltok DLFs Logistikkomite i en egen workshop hos GS1. I tillegg leder GS1 arbeidsgrupper bestående av representanter fra både DLFs medlemsbedrifter og dagligvarekjedene som skal legge til rette for gode løsninger og vellykket implementering av den nye QR-koden. GS1 koordinerer samtidig dette på internasjonalt nivå.
– QR-koder og andre 2D-koder representerer en ny standard med langt større informasjonsbærende kapasitet. Nå kan vi legge inn holdbarhetsdato, batchnummer, opprinnelse og mye mer i én og samme kode – i tillegg til å gjøre innholdet tilgjengelig for forbrukerne ved et enkelt bilde av QR-koden, sier han.
– Mens dagens strekkoder stort sett bare inneholder det unike produktnummeret, gir 2D-koder tilgang til hele produktets digitale tvilling. Det gjør systemet mer robust, mer effektivt – og mer bærekraftig.

Tidligere i år deltok DLFs Logistikkomite i en egen workshop hos GS1. Foto: DLF
Fra svinn til innsikt
Med 2D-koder kan både merkevareeiere og kjedene nå følge varene med en presisjon som tidligere var umulig – helt ned til batchnivå. – I dag må butikker ofte trekke tilbake store mengder varer ved en hendelse. Med QR-koder kan man i stedet stoppe salget av én spesifikk batch – nærmest i kassen. Det betyr mindre svinn og større sikkerhet, sier Terje.
Han trekker også frem nye muligheter for lojalitet og markedsføring: – En merkevare kan nå kommunisere direkte med forbrukerne gjennom emballasjen. Tenk deg at matvarene du har i kjøleskapet minner deg om en snarlig utløpsdato – og gir deg forslag til retter som kan lages med akkurat disse varene.
Terje peker på at mange merkevareeiere allerede har rike oppskriftsbanker og innhold på nett, men at koblingen til den fysiske varen har manglet. Med GS1 Digital Link i QR-koden, kan denne koblingen opprettes dynamisk og personlig – basert på hvor du er, hva du har kjøpt før, eller til og med været.
Et nytt økosystem for dagligvare
– Både Alibaba og Amazon er også på vei i samme retning, men det er de globale merkevarene som presser frem endringen. Fokuset nå er å sørge for at alle i Norge også henger med.

Thomas Weihe, Verdikjededirektør i DLF. Foto: DLF / Kilian Munch
Terje understreker at 2D-kodene vil bli lesbare i alle butikksystemer globalt innen utgangen av 2027. I mellomtiden skal både tradisjonelle strekkoder og QR-koder kunne brukes parallelt, men ambisjonen i Norge er at butikkene går rett på QR – så snart de er klare. I Norge jobbes det mot å være i mål allerede i løpet av 2026.
For merkevareleverandørene i DLF betyr dette at tiden for forberedelser er nå. Terje anbefaler alle å sette ned interne arbeidsgrupper som involverer både IT, emballasjedesign, produksjon, marked og KAMer – og kartlegge hva som kreves. – Det er ikke gitt at små aktører klarer dette alene, men det finnes gode samarbeidsmodeller. Jo tidligere man kommer i gang, desto større gevinst får man – både operativt og kommersielt, mener han.
Thomas Weihe henviser til GS1s nettsider for mer informasjon.
– Vi oppfordrer de som har spørsmål eller ønsker å diskutere temaet nærmere om å ta kontakt på mail [email protected] – eller Terje Menkerud i GS1 [email protected].
Overgangen vil også ha en kostnadsside, særlig knyttet til utstyr og oppdatering av systemer. Men de samlede besparelsene ved redusert matsvinn og bedre logistikk vil veie tungt opp for investeringene. – Vi ønsker å skape en fremtid der alle forstår verdien av data. Forbrukerne, butikkene og leverandørene. Og QR-koden er selve inngangsbilletten, sier Terje Menkerud, og avslutter med en klar oppfordring:
– Enten du selger kjøttdeig, kjeks eller andre kjente merkevarer – start nå. Dette er mer enn en ny kode. Det er et nytt kapittel for norsk dagligvare. Og for merkevareeierne.