Oppsumering DLF Forum: Fra rapporteringskrav til bærekraft i praksis

Jeppe Grøttland (ESG-sjef i Ringnes), Helena Slapø (PwC), Marte Byfuglien (bærekraft- og ernæringssjef i Mills), Sunniva Larsen Ihlebæk (senior prosjekt- og bærekraftsjef i Brynild), Emma Bjørke (DLF) og Kine Martinussen (PwC). Foto: DLF
Bærekraftsarbeidet i dagligvarebransjen er i rask utvikling. Nye lovkrav fra EU kommer tett, forventningene fra kunder og forbrukere skjerpes – og mange selskaper står nå i skjæringspunktet mellom rapportering, reell omstilling og kommersielt ansvar.
Med dette som bakteppe inviterte DLF, i samarbeid med PwC, til forum med tema «Fra rapporteringskrav til bærekraft i praksis» tirsdag 3. juni.
Målet var å gi medlemmene oversikt, praktisk veiledning – og ikke minst inspirasjon til hvordan man kan jobbe smartere og mer strategisk i møte med kravene som kommer.
PwCs bærekraftseksperter Helena Slapø og Kine Martinussen ga en grundig og oppdatert innføring i de viktigste reguleringene, med særlig vekt på CSRD, Green Claims og PPWR. De forklarte hva “stop-the-clock”-vedtaket innebærer, og hvordan både rapporteringsplikt og frivillig rapportering utvikler seg i lys av de nye terskelverdiene.
DLFs bærekraftdirektør Emma Bjørke satte utviklingen i bransjeperspektiv og viste hvordan regulatoriske krav, politiske signaler og forbrukerforventninger nå virker sammen:
– Vi er i et paradigmeskifte. Bærekraft er ikke lenger noe man gjør ved siden av – det må være en integrert del av kjernevirksomheten.

Panelsamtale: Jeppe Grøttland (ESG-sjef i Ringnes), Marte Byfuglien (bærekraft- og ernæringssjef i Mills), Sunniva Larsen Ihlebæk (senior prosjekt- og bærekraftsjef i Brynild) og Emma Bjørke, DLF. Foto: Ringnes AS
Panelsamtale
Et viktig høydepunkt var panelsamtalen med Marte Byfuglien (bærekraft- og ernæringssjef i Mills), Sunniva Larsen Ihlebæk (senior prosjekt- og bærekraftsjef i Brynild) og Jeppe Grøttland (ESG-sjef i Ringnes). Samtalen ga ærlige og innsiktsfulle eksempler på hvordan bærekraft integreres i strategi, innkjøp og merkevarebygging – og hvordan man tilpasser seg når rammevilkårene endres.
Temaene spente fra hvordan man organiserer arbeidet for å skape fremdrift og eierskap, til hvordan man holder på retning og engasjement når rapporteringsplikten uteblir. Deltakerne delte erfaringer med intern forankring, praktiske dilemmaer og ønsket om tydeligere rammer og mer samarbeid på tvers i verdikjeden.
Diskusjonen viste at det ikke finnes én riktig vei – men at åpenhet, prioritering og involvering er avgjørende. Felles for paneldeltakerne var troen på at bransjen står sterkere når vi deler erfaringer og utvikler løsninger sammen.
Seminaret ble avsluttet med refleksjoner om hvordan bærekraft kan brukes som driver for styring, innovasjon og merkevare – ikke bare etterlevelse.
Takk til alle som deltok – og til PwC for et solid og relevant samarbeid.