Bærekraft som verktøy for endring

Emma Bjørke er ny direktør for bærekraft i DLF og ser store muligheter for dagligvarebransjen. – Når bærekraft integreres i kjernestrategien, kan det gi både økonomiske gevinster og innovasjon, sier hun.

Emma Bjørke tiltrådte 1. februar 2025 som DLFs første direktør for bærekraft. Hun kommer fra PwC, der hun var Director Sustainability & Climate Change, og har tidligere hatt en lang karriere i Ringnes, hvor hun etter en årrekke med ulike kommersielle roller var bærekraftansvarlig for både dagligvare- og serveringsbransjen.

Emma Bjørke, Direktør Bærekraft, DLF. Foto: DLF

I sin nye rolle skal hun utvikle og iverksette DLFs bærekraftstrategi, lede DLF Bærekraftkomité og styrke samarbeidet mellom DLFs medlemmer og handelen. – Bærekraft er ikke bare noe vi gjøre, det er en enorm mulighet for å skape verdi – både for det enkelte selskap, og på tvers av bransjen og verdikjedene, sier hun.

DLF satser stort på bærekraft og har lenge jobbet med sirkulærøkonomi blant annet gjennom Grønt Punkt Norge. Nå intensiveres innsatsen for å hjelpe medlemmene med kravene og mulighetene som kommer med nye EU-reguleringer.

Nye rapporteringskrav fra EU

I løpet av februar 2025 antas det at det vil komme en oppdatering fra EU om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Som svar på bekymringer om konkurranseevne vurderer EU-kommisjonen å forenkle og unngå unødvendig dobbeltarbeid i bærekraftsrapporteringen. Det kan komme lettelser for mindre selskaper, men detaljene er ennå ikke fastsatt.

– Vi ser en utvikling der rapportering blir mer standardisert og transparent. Selv om det er krevende, gir det også bedre sammenligningsgrunnlag og større tillit til bærekraftrapportene, sier Emma

Bransjespesifikke rapporteringskrav vil trolig komme i tillegg til de generelle. Bedrifter med virksomhet i flere land må forholde seg til omfattende krav, men Emma mener det kan være en fordel: – Når vi får et felles rammeverk, kan vi etterhvert flytte fokuset fra compliance til strategi. Det er der de virkelige gevinstene ligger.

 Fra krav til muligheter

CSRD krever at selskaper kun rapporterer på vesentlige temaer for sin virksomhet. Det betyr at en god dobbel vesentlighetsanalyse blir avgjørende for å identifisere hvor innsatsen skal legges.

– Vi må se på bærekraft ikke som en byrde, men som en driver for kommersiell utvikling. Innsikten fra rapporteringen kan brukes til å redusere risikoer, styrke driften og skape innovasjon, sier Emma

– For eksempel kan selskaper bruke dataene til å unngå forsyningskjedeavbrudd og reguleringsrisiko, samt bygge konkurransefortrinn gjennom innovasjon. DLF vil hjelpe medlemmene med å navigere i dette landskapet.

Samarbeid gir konkurransefortrinn

Emma mener et eksempel på vellykket bærekraftsamarbeid er Carlsbergs trefiberflaske, med materiale utviklet sammen med Coca-Cola, L’Oréal, Procter & Gamble og Absolut. Den planlagte versjonen av flasken reduserer utslipp med 85 % sammenliknet med dagens glassflaske og bruker ingen fossile materialer.

– Dette viser hvordan samarbeid kan gi storskala fordeler og samtidig gi hvert enkelt selskap et konkurransefortrinn i sin del av markedet, sier Emma

DLF ønsker å legge til rette for lignende initiativer blant sine medlemmer. – Mange av våre medlemmer møter stadig høyere forventninger fra kjedene. De som klarer å bruke bærekraft aktivt for å skape verdi, vil stå sterkest, sier Emma

 En strategi for hele organisasjonen

 Den nye bærekraftdirektøren ønsker at bærekraft skal bli en naturlig del av hele organisasjonen, ikke en isolert funksjon.Jeg er opptatt av å få bærekraft ut i alle deler av selskapet. Når det skjer, blir det en reell del av strategien og en driver for utvikling, sier hun.

DLF vil bidra med kompetanseheving, verktøy og samarbeid for å gjøre dette lettere for medlemmene.

 Klar for dialog med medlemmene

– En av mine første oppgaver i DLF er selvsagt å møte flest mulig av medlemmene, for å forstå deres utfordringer og behov. Hva trenger de hjelp til? Hvor ser de utfordringer og muligheter? Jeg vil gjerne bidra til at vi sammen finner gode løsninger, sier Emma

Hun ønsker også å være en ressurs for ledere og styrer som vil forstå hvordan bærekraft påvirker deres forretningsstrategi og hvordan det kan integreres i organisasjonen på en effektiv måte.

– Ta kontakt! Jeg kommer gjerne og holder foredrag, deltar i ledermøter eller diskuterer konkrete utfordringer, sier hun

Med sin kommersielle bakgrunn og dype forståelse for både reguleringer og bransjen, er Emma klar for å gjøre bærekraft til et konkurransefortrinn for DLFs medlemmer.

 Kontaktinformasjon:

Emma Bjørke | Direktør Bærekraft | Tlf. 473 34 159 | [email protected]