Bedriftenes samfunnsansvar handler om hvordan verdier skapes, og hvordan bedriften påvirker mennesker, miljø og samfunn. Å arbeide med samfunnsansvar innebærer å integrere samfunns- og miljømessige hensyn i strategi og daglig drift.
DLF ønsker å skape handling på medlemmenes egne premisser, og knytte miljøarbeidet til lønnsomhet, kostnadsreduksjon og konkurransefortrinn. Foreningen bidrar til å skape dialog og økt bevissthet mellom medlemmer, handel, myndigheter og interesseorganisasjoner om konkrete prosjekter. Arbeidet utføres i ulike samarbeidsfora som du kan lese om under effektive verdikjeder og via DLFs eierskap i blant annet materialselskapene, Matvett AS og andre bransjefora.
Redusere matsvinn
Sammen med bransjen tok DLF initiativ til selskapet Matvett AS, som er mat- og serveringsbransjen selskap for å forebygge og redusere matsvinn.
Matvett AS ble etablert i 2012 og fortsetter det langsiktige arbeidet med forebygging av matsvinn i Norge. Målet med Matvetts arbeid er å bedre lønnsomheten for bedriftene, omdømmet til bransjen og samfunnet vi lever gjennom å utvikle gode verktøy og tiltak samt stimulere til samarbeid og heve det generelle kunnskapsnivået hos forbrukerne.
Med et mål om å bidra til å forebygge og redusere matsvinn i Norge med 50 % innen 2030 støtter bransjen det arbeidet som Matvett AS gjør. Per i dag bidrar 36 matindustribedrifter til finansieringen av selskapet. I tillegg leder Matvett samarbeidet «KuttMatsvinn Servering» inn mot serveringsbransjen, som finansieres av innkjøpskjeder, serveringsaktører og utvalgte leverandører
For mer informasjon om arbeidet med matsvinn se matvett.no.
Ansvar for brukt emballasje
DLF arbeider for effektiv og bærekraftig innsamling, sortering og gjenvinning av brukt emballasje.
Produsentansvar er i Norge basert på at produsentene, herunder hele verdikjeden for emballasje påtok seg ansvaret for å nå Norges forpliktelser knyttet til EU- kravene i emballasjedirektivet fra 1994 (og senere oppdateringer). På den måten fikk man en felles produsentansvarsordning per emballasjefraksjon/type, eid av materialselskapene. DLF er medeier i materialselskapene, og bidrar gjennom sitt aktive eierskap til å oppnå høye returandeler og lave håndteringskostnader. Les mer om DLF eierskap.
I 1995 inngikk næringslivet, deriblant DLF, bransjeavtaler med Miljøverndepartementet om innsamling og ansvar for brukt emballasje, samt avfallsreduksjon og reduksjon i bruken av emballasje. Det ble fastsatt mål for innsamling og gjenvinning uttrykt i prosent av genererte mengder ny emballasje. Bransjeavtalene ble erstattet av en revidert Avfallsforskrift i 2017
Miljøsamarbeidet i materialselskapene
DLF er medeier i materialselskapene Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning, Norsk Returkartong, Plastretur og Norsk Resy. Disse eier igjen Grønt Punkt Norge (GPN) som drifter returordningene for brukt emballasje.
Grønt Punkt Norge er bindeleddet mellom bedrifter og materialselskapene for emballasje, som er ansvarlige for innsamlings- og gjenvinningsordningene. Bruk av Grønt Punkt på emballasjen vil være et konkurransefortrinn for bedriftene som betaler vederlag fordi det signaliserer at de tar miljøansvar. Samtidig blir det lettere å luke ut gratispassasjerer som drar nytte av returordningene, men selv ikke bidrar. I tillegg til å synliggjøre hvem som betaler for returordningene, tilbyr Grønt Punkt Norge enhetlige kildesorterings-piktogrammer til bruk på emballasjen. Merkene fjerner all tvil om hvordan emballasjen skal sorteres når den er tom.
DLF er også medeier i Infinitum (tidligere Norsk Resirk) som administrerer panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker. Til sammen utgjør DLFs engasjement et vesentlig bidrag til bransjens felles dugnad for effektiv og miljøvennlig håndtering av emballasjemateriale. Du kan lese mer om dette på effektiv verdikjede.
Samarbeid om miljø
DLF signerte avtale med Grønt Punkt i 2008 og ble med det GPNs første Bransjepartner. Samarbeidet er et ledd i DLFs miljøarbeid i dagligvarebransjen og vi oppfordrer samtlige av våre medlemmer til å bli Grønt Punkt Partnere (GPP).
Formålet med å være Grønt Punkt Partner er å synliggjøre eget samfunnsansvar ved å bidra til finansieringen av returordningene for brukt emballasje.
For å bli Grønt Punkt Partner må organisasjonen eller bedriften inngå et kontrollmedlemskap. Med det sørger medlemmene for at deres leverandører er medlemmer i GPN, og bidrar i arbeidet med avfallsforebygging, kildesortering og å redusere miljøbelastning.
DLF anbefaler alle sine medlemmer til å bli Grønt Punkt Partner.
Er din bedrift interessert? Les mer om Grønt Punkt Partner her.
AIM-progress et globalt forum for samfunnsansvar
AIM-PROGRESS, et globalt forum for samfunnsansvar
Gjennom DLFs europeiske paraplyorganisasjon for merkevarer; AIM, kan DLFs medlemsbedrifter delta i « AIM-progress », et globalt forum for samfunnsansvar. Målet er å fremme samfunnsansvar og bærekraftig verdikjede. For medlemsbedriftene betyr det blant annet gjennom deling av best practice og mer effektivt CSR-arbeid.
AIM Principles of Good Business Practice best practice
På AIMs nettsider finner man blant annet beste praksis-eksempler på miljøarbeid hos medlemsbedriftene, dvs. tiltak som skal sikre en bærekraftig utvikling. Flere av initiativene har innvirkning på hver enkelt fase i produktenes livssyklus. AIM® Principles of Good Business Practice kan du laste ned her:
http://www.babm.be/sites/default/files/AIM_principles_of_good_business_practice_EN.pdf og her: http://www.aim.be/uploads/meeting_documents/B2B_principles_of_good_practice_in_the_food_supply_chain.pdf
- Independence
- Respect for competition law
- Fair trading
Additional principles applicable to trading agreements
- Mutuality
- Maximisation of Value
- Written agreement
Nyhetsbrev for medlemmer
Registrer deg her dersom du ønsker å motta vårt nyhetsbrev med aktuelle saker, faglige artikler samt invitasjoner til DLFs ulike møteplasser.
DLF Nyhetsbrev er kun for ansatte i medlemsbedrifter- og du kan når som helst melde deg av.