Tjek: – Prisbevisstheten har aldri vært større

Tjek er DLF Partner og dermed i en eksklusiv gruppe som tilbyr produkter eller tjenester som er relevante for DLFs medlemmer. Vi har snakket med selskapet om deres fagområde, bransjen og utfordringene.

Tjek hjelper forbrukere med å få oversikt og ta bedre valg i hverdagen. – Jakten på gode tilbud kan se ut til å være viktigere enn noensinne, sier Claus Nykjær, Head of Insights i Tjek, som står bak appene eTilbudsavis og Mattilbud.

Claus Nykjær, Head of Insights i Tjek, Foto: Tjek

– Prisbevisstheten har eksplodert, og vi ser at de ikke bare laster ned appene våre, de bruker dem også oftere enn noen gang, sier Claus – Opp mot 800.000 nordmenn bruker nå appene fra Tjek hver måned. Det tilsvarer mer enn én av syv innbyggere. Totalt er det over to millioner brukere hver måned i Norge, Sverige og Danmark, og bare i løpet av de fire første månedene i 2025 har brukerbasen vokst med 15 prosent.

Claus mener den voldsomme interessen skyldes én ting: Behovet for kontroll i en krevende tid. – Prisene har økt, folk har strammere budsjetter og det er blitt viktigere enn før å planlegge innkjøpene sine, sier han.

– Søkeord som kjøttdeig, ost og brus dominerer i appen – hverdagsvarer de fleste kjøper ofte og derfor merker svingningene i.

Samspill mellom digitale verktøy og fysisk distribusjon

I det norske markedet samarbeider Tjek med Bring, som i mange år har distribuert tilbudsaviser fysisk. Nå tilbyr de sammen en løsning hvor aktørene kan velge en kombinasjon av trykt og digital distribusjon.

– Det gir butikkene større fleksibilitet og bedre rekkevidde. Vi tror ikke nødvendigvis det handler om enten eller, men om å gi folk valgfrihet, sier Claus.

Han forklarer at Tjek opererer innen tre forretningsområder: CreatePublish og Analyze. I Norge er det særlig de to sistnevnte som dominerer, men interessen for digitale kundeaviskonsepter er økende. Gjennom appene samles store mengder innsikt. Disse dataene systematiseres og leveres tilbake til kjeder og leverandører i form av analyser.

Kundelisten inkluderer blant annet Coop, Rema 1000 og Bunnpris, i tillegg til merkevareleverandører som Orkla, Tine og Nortura.

– Det er også viktig for brukerne at vi presenterer data uten annonser og sporing. Det gir alle brukere et rent og tydelig bilde i sanntid – samtidig som de ikke forfølges av forstyrrende elementer i ettertid – slik man kan oppleve på andre plattformer, sier Claus.

Teknologi og innsikt som konkurransefortrinn

Claus mener det ikke tilfeldig at Tjek har fått gjennomslag. Selskapet er teknologidrevet og jobber kontinuerlig med å forbedre løsningene, både på brukersiden og i de underliggende systemene. Han forteller at kunstig intelligens her spiller en stadig større rolle.

– Vi bruker KI aktivt, både for å gjøre søkeresultater bedre og for å analysere mønstre og trender i datagrunnlaget. I tillegg ser vi på hvordan vi kan bruke KI til å effektivisere selve produksjonen av digitale kundeaviser, sier han. – Et konkret utviklingsløp kan handle om å koble tilbudene i kundeavisene til oppskrifter og ukesmenyer. Hvis pasta og laks er på tilbud i samme butikk, skal brukeren få forslag til middager med nettopp disse ingrediensene.

– Vi tror dette blir et viktig neste steg for forbrukerne. Alle har det travelt, og mange ønsker hjelp til å planlegge smarte, rimelige måltider, sier han.

Tjek har nylig også lansert et Power BI-basert analyseverktøy utviklet sammen med CatMan Solution. Det gir ytterligere og detaljert innsikt i kampanjer, kategorier og merkevareprestasjoner – noe som har fått god respons blant både kjeder og leverandører.

DLF som kanal og katalysator

Som DLF Partner bruker Tjek nettverket aktivt. – Vi ser på DLF som en svært målrettet partner, der mange av medlemmene er eller vil bli kunder, sier Claus.

Han viser ellers til at Tjek selv bruker både nettside og nyhetsbrev for å synliggjøre produkter, dele innsikt og invitere til arrangementer. Et konkret eksempel er et seminar i Oslo 20. mai 2025, der Tjek vil presentere ny innsikt og nye muligheter innen digital distribusjon og analyse. – For oss er det viktig å være relevante og konkrete. Vi vet at markedet er krevende, og at leverandørene ønsker løsninger som hjelper dem å forstå og påvirke sluttbrukerne, sier han.

En kanal mange avskrev

Claus har arbeidet med tilbudsaviser i over 20 år, og sett hele utviklingen fra fysisk papir til digitalt grensesnitt. Der mange for ti år siden spådde tilbudsavisens død, ser han nå det motsatte. – Digitale kundeaviser er mer levende enn noen gang. De har gått fra statiske pdf’er til dynamiske verktøy – med video, lenker, oppskrifter og kjøpsknapper. Det gjør dem både mer effektive og mer relevante, sier han.

Claus mener det alltid vil være et marked for å sammenligne priser – uavhengig av hva man kjøper.

– Det handler ikke om lommebokens størrelse, men om smart bruk av pengene dine. Derfor tror jeg tilbudsavisen vil bestå, men i stadig smartere og mer personlig tilpassede former.

Aktuelle lenker: