Den franske regjeringen stevner detaljistkjeden Carrefour

Den franske regjeringen stevner Carrefour for urimelig forretningsmetoder

Kilde: Reuters, DLF Sverige

Frankrikes regjering stevner den franske detaljistkjeden Carrefour som de anser har presset sine leverandører til prisjusteringer på en urimelig måte. Som et resultat av dette falt aksjen til Carrefour drastisk melder Reuters.

Carrefour, som er verdens nest største detaljhandelskjede ønsker ikke å kommentere saken.

«Dette er så klart ingen positiv nyhet for Carrefour og andre franske kjeder. Uansett om regjeringen vinner frem eller ikke kommer det til å få stor betydning siden det setter press på Carrefours oppførsel i forhold til sine leverandører», sier Bernstein-Analytikeren Bruno Monteyne.

Franske melk- og kjøttprodusenter, som har sett sine inntekter falle dramatisk de siste årene, har demonstrert flere ganger i år da man anser at handelens stadige påvirkning har gjort situasjonen uholdbart. Landbrukene opplever det som at de tvinges til å gå i tap på grunn av kjedenes aggressive prispress.

Frankrikes regjering har gitt en advarsel og oppfordrer nå kjedene til å ikke påvirke de årlige prisforhandlinger med sine leverandører. I følge en uttalelse fra finansdepartementet skal man forsøke å få frem en rettslig kjennelse for å sette en stopp for hva man beskriver som «urimelige forretningsmetoder».

I en utredning gjort i februar av de franske konkurransemyndigheter (DGCCRF) viser at Carrefour har tvunget leverandørene til å gi store rabatter uten å få noe i gjengjeld, som en «første forutsetning» for å få delta i de årlige prisforhandlingene. Dette strider ikke bare mot loven, men er også ødeleggende for leverandørene og jordbruk, konstaterer finansdepartementet. Regjeringen advarer i en uttalelsen andre handelsaktører at lignende rettslige tiltak kan komme til dem i de nærmeste ukene for å «sette en stopp for og straffe flere andre handelsaktørers oppførsel».