EU foreslår omfattende forenklinger av bærekraftrapportering

Foto: Unsplash.com

 

EU foreslår omfattende forenklinger av bærekraftsrapportering – store konsekvenser for næringslivet

EU-kommisjonen offentliggjorde i går 26. februar 2025, et omfattende forslag til forenklinger i regelverket for bærekraftsrapportering. Forslaget, kjent som «Simplification Omnibus», tar sikte på å redusere administrative byrder for europeiske selskaper med opptil 25 %, noe som potensielt kan spare næringslivet for 40 milliarder euro. Endringene vil særlig påvirke Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og kan få store konsekvenser for rapporteringskravene til leverandører i dagligvarebransjen.

Betydelig innstramming i hvilke selskaper som omfattes av CSRD

En av de mest omfattende endringene i forslaget er en kraftig innstramming i hvilke selskaper som omfattes av CSRD. I stedet for å gjelde for over 50 000 selskaper i EU, vil rapporteringskravene nå kun gjelde for virksomheter med mer enn 1 000 ansatte, samtidig som minst ett av de følgende to kriteriene oppfylles: en årlig netto omsetning over 50 millioner euro eller en balansesum på over 25 millioner euro. For selskaper utenfor EU vil rapporteringsplikten gjelde dersom de har en netto omsetning innenfor EU på over 450 millioner euro, og enten et stort EU-datterselskap eller en filial med omsetning over 50 millioner euro. Dette betyr at færre enn 7 000 europeiske selskaper vil være direkte rapporteringspliktige, en kraftig reduksjon fra de opprinnelige planene.

For dagligvareleverandører kan dette få store konsekvenser. Mange leverandører har forberedt seg på omfattende rapportering i tråd med CSRD, men med de nye reglene kan en stor andel av disse unngå direkte rapporteringsplikt. Dette kan imidlertid føre til økt press fra kjedene, som fortsatt vil etterspørre bærekraftsinformasjon fra sine verdikjeder.

Lemping av andre bærekraftskrav – men taksonomien beholdes

Forslaget inneholder også unntak fra den foreslåtte karbonavgiften ved grensepasseringer for de fleste selskaper. Det signaliseres en generell retning mot forenkling og reduksjon av rapporteringskrav, men EU har samtidig bekreftet at taksonomien for bærekraftige investeringer forblir uendret. Dette betyr at grønne investeringer fortsatt vil bli definert etter eksisterende kriterier.

Politisk strid og veien videre

Forslaget må godkjennes av Europaparlamentet og medlemslandene før det kan tre i kraft, og flere land har allerede gitt uttrykk for både støtte og motstand. Frankrike og Tyskland har vært sterke pådrivere for å redusere rapporteringsbyrden, mens blant annet Spania har advart mot å svekke miljøstandardene.

Også i næringslivet er reaksjonene delte. Enkelte bedrifter mener dagens rapporteringskrav er for komplekse og byrdefulle, mens andre frykter at en svekkelse av CSRD vil føre til mindre transparens og fragmentering av bærekraftsrapporteringen på tvers av bransjer. Flere aktører har blant annet uttalt at EU må finne en bedre balanse mellom grønne krav og konkurransekraft.

Hva betyr dette for DLFs medlemmer?

For en del av DLFs medlemmer betyr dette at de planlagte rapporteringskravene under CSRD kan bli betydelig endret. Selv om mange selskaper vil falle utenfor direktivets plikter, kan det fortsatt være kommersiell og strategisk verdi i å opprettholde en strukturert bærekraftsrapportering.

Det er fortsatt usikkerhet rundt hvordan forslaget vil behandles videre i EU. DLF følger utviklingen tett og vil holde våre medlemmer oppdatert om eventuelle endringer.

For mer informasjon

Vil du vite mer om hvordan dette påvirker din bedrift?

Ta kontakt med Emma Bjørke, Direktør Bærekraft i DLF, [email protected] for mer informasjon og råd om hvordan dere bør forholde dere til de foreslåtte endringene.