Avtale for reduksjon av matsvinn ble signert i dag
DLF ved administrerende direktør Helge Hasselgård var representert da bransjeavtale om redusert matsvinn be signert av 12 organisasjoner og 5 departement i dag. Partene er enige om en felles innsats på å nå målet med halvere matsvinn i Norge innen 2030 – dette i tråd med FNs bærekraftmål.
De involverte skal samarbeide for å fremme bedre utnyttelse av ressurser og råstoff gjennom forebygging og reduksjon av matsvinn i hele matkjeden. Sammen skal de bidra til å redusere de miljømessige konsekvensen knyttet til matproduksjon og konsum i Norge. Det skal også bidra til erfaringsutveksling mellom aktørene og samarbeid på tvers i matkjeden.
Avtalen omfatter også å gi forbrukere bedre kunnskap og holdninger om reduksjon av matsvinn i husholdningen.
Enkeltbedrifter i hele verdikjeden kan slutte seg til avtalen gjennom en tilslutningserklæring, og bidra til å nå målet gjennom tiltak i egen virksomhet.
Gjennom ForMat-prosjektet og Matvett AS har Mat- og drikkenæringen jobbet systematisk med kartlegging og reduksjon av matsvinn. Myndighetene har også vært en viktig samarbeidspartner på dette.
16 organisasjoner og fem departementer signerte avtalen
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen undertegnet avtalen sammen med barne- og likestillingsminister Solveig Horne, statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet, statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet og statssekretær Frode Hestnes i Helse- og omsorgsdepartementet.
Fra matbransjen undertegnet Dagligvarehandelens Miljøforum, Dagligvareleverandørenes forening, NHO, NHO Reiseliv, NHO Mat og Drikke, NHO Service, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Sjømat Norge, Virke Hovedorganisasjonen, Virke Dagligvare, Virke KBS, Virke Reise, Virke Service.
Relevante lenker
Klima- og miljødepartementet (KLD)